17 apr 2018 12:15 - 17 apr 2018

50 jaar na Martin Luther King: activisme in barbaarse tijden

Vijftig jaar geleden werd Martin Luther King vermoord. Hij voerde een hardnekkige, maar vreedzame strijd tegen rassenscheiding. King werd het gezicht van de civil rights movement van de jaren ’50 en ’60 in de VS. Hij streed voor de rechten van zwarte Amerikanen. Met zijn spreektalent wist hij vele mensen te beroeren. Legendarisch werd zijn speech met de woorden ‘I have a dream.’

Vandaag is die strijd nog steeds zeer actueel.

De huidige editie van rekto:verso, een tijdschrift voor Cultuur & Kritiek, schenkt in het volledige nummer ‘Dekoloniseer’ extra aandacht omtrent deze problematiek van verdeling en wit versus zwart.

 

Theatermaker Chokri Ben Chikha bracht in 2017 het boek “Zoo Humain” uit bij Lannoo Campus. Dit boek is volgens Dirk De Wachter, “een authentiek pamflet, een verontwaardigd J’accuse, dat enkele prangende maatschappelijke uitdagingen op een persoonlijke, theatrale en provocatieve manier brengt”.

Hij gaat op zoek naar antwoorden, maar evengoed stelt hij nog voortdurend vragen omtrent Activisme toen en Activisme nu. Vanuit zijn ervaringen, zijn boek en zijn identiteit (= hij is van Tunesische afkomst) legt hij verbanden tussen de strijd van Martin Luther King en het verhaal van dekolonisatie vandaag.

 

Chokri Ben Chikha is acteur, regisseur en artistiek leider van de internationale performancegroep Action Zoo Humain. Hij is docent en postdoctoraal onderzoeker in de kunsten aan KASK/School of Arts te Gent.