23 feb 2021 12:15 - 23 feb 2021

Tussen de soep en de feiten

Korte actualiteitslezingen over de middag

Tussen de soep en de feiten, dat zijn gratis (digitale) beschouwingen over actuele feiten bij een bord zelfgemaakte soep en boterhammen vanuit je kot! In tijden van corona kunnen we niet samenkomen, daarom kiezen we voor een online video van de lezing. Een expert ter zake belicht het thema met feiten, visie en achtergronden. Hierbij gaan we dieper dan vluchtige, oppervlakkige headlines die vandaag de norm zijn in vele hedendaagse media.

Je hoeft niet vooraf in te schrijven. We posten de video hier op de aangekondigde datum. Je kan de lezing ook “live” volgen via onze Facebookaccount .

Lezing gemist? Benieuwd naar wie we al programmeerden? Bekijk ons archief en herbeleef de lezingen online

De prijs van politiek – door politicoloog Bart Maddens

Er is heel wat te doen rond politica ­Sihame El Kaouakibi. Naar aanleiding van de kwestie geeft prof. dr. Bart Maddens toelichting bij de partijfinanciering in België en doet hij een aantal voorstellen om die te hervormen.

Bart Maddens publiceerde samen met Jef Smulders en Wouter Wolfs een boek waarin de financiële situatie van Belgische en Europese politieke partijen beschreven wordt. De Belgische politieke partijen worden in grote mate gefinancierd door de overheid. Tegelijkertijd worden de verkiezingsuitgaven drastisch beperkt. Dit systeem werkt in aantal opzichten de particratie in de hand.

Bart Maddens is hoogleraar en politicoloog aan de faculteit Sociale wetenschappen van de KU Leuven. Hij doctoreerde aan dezelfde universiteit en maakt er deel uit van het KU Leuven Instituut voor de Overheid. Hij doceert er onder meer het opleidingsonderdeel Politieke partijen.

Heb je na de lezing zin om verder te discussiëren over partijfinanciering?
Volg dan zeker de Peper&Zout-sessie op vrijdag 26 februari om 11u.

‘Tussen de soep en de feiten’ is een organisatie van een breed samenwerkingsverband:
de Bib Leuven – Vormingplus Oost-Brabant – KU Leuven Wetenschapscommunicatie – Davidsfonds academie –
30CC cultuurcentrum Leuven – UPV vzw – Masereelfonds – Internationaal comité – De mens.nu