17 dec 2019 12:15 - 17 dec 2019

Tussen de soep en de feiten – Burgers aan de wetenschap: kansen en valkuilen

dinsdag 17 december 2019| 12:15-13:00

LET OP! NIEUWE LOCATIE!
Radiohuis Leuven

Bij een bord dagverse soep en je meegebrachte boterhammen maken we een beschouwing bij een actueel feit. Een expert ter zake belicht het thema met feiten, visie en achtergronden. Hierbij gaan we dieper dan vluchtige, oppervlakkige headlines die vandaag de norm zijn in vele hedendaagse media. We nemen een klein uur de tijd. Vragen stellen is uiteraard mogelijk.

Dit keer gaan we in gesprek met biologe Tine Huyse. Ze is senior onderzoeker aan het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en is deeltijds verbonden aan de KU Leuven. Ze bestudeert het ontstaan en de verspreiding van tropische infectieziektes. Daarnaast heeft ze een sterke interesse in wetenschapscommunicatie.

Burgers aan de wetenschap: kansen en valkuilen.

Steeds meer burgers schieten vandaag in actie omdat ze nood hebben aan oplossingen die de wetenschap of politiek niet wil of kan bieden. Ze liggen wakker van luchtvervuiling, fijn stof of biodiversiteitsverlies. Ook wetenschappers reiken steeds meer de hand naar de burger. Citizen Science biedt hen de mogelijkheid om meer en ander onderzoek te doen. De overheid ziet in de opmars van Citizen Science dan weer een kans om het vertrouwen van de burger in wetenschap te vergroten. In deze lezing kijken we naar het verleden, het heden en de toekomst van burgerwetenschap in Vlaanderen en Nederland, en staan we ook stil bij de mogelijke valkuilen en uitdagingen. We laten de vele gezichten van Citizen Science zien aan de hand van Leuvense projecten.

Nieuw! Voor wie VERDER wil gaan

Vanaf dit seizoen wordt de Soep & de Feiten-lezing gevolgd door een grondige analyse. Maximaal 15 deelnemers trekken zich terug voor een extra uur ‘PEPER & ZOUT’. Verwacht een persoonlijke en diepere verwerking van het thema. Hier ontstaat de dialoog tussen mensen die de lezing hebben gevolgd.

We mikken op volgende uitkomsten:

  • Wat is het belang van deze inhoud voor mezelf?
  • Wat is het belang van deze inhoud voor mijn directe omgeving?
  • Wat is het belang van deze inhoud voor onze stad?

I.s.m. Vormingplus Oost-Brabant, 30CC, Davidsfonds Academie, KU Leuven Wetenschapscommunicatie, UPV vzw, Lannoo Campus, Internationaal Comité vzw en de Bib Leuven