03 mei 2023 18:30

Trust me, I’m a journalist

Hoe kunnen we in deze verwarrende tijden het vertrouwen in de journalistiek herstellen?

Inleiding en nabespreking met Jeroen Permentier. 
Onze gastspreker is  journalist bij DeWereldMorgen. Hij leert ons hoe we kritisch naar het nieuws kunnen kijken en het fake news kunnen ontmaskeren.

De documentaire: 
De jonge onderzoeksjournalist Christiaan Triebert maakt gebruik van OSINT: ‘open source intelligence’. VPRO Tegenlicht spreekt hem over zijn zoektocht naar de waarheid op de redactie van The New York Times.

In de huidige overvloed aan informatie raakt de waarheid steeds verder uit zicht. Om greep te krijgen op een wereld waar tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar strijden, zijn er steeds meer journalisten die nieuwe onderzoeksmethoden inzetten om de waarheid te achterhalen.

Eén van de pioniers op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) is onderzoeksjournalist Christiaan Triebert (Leeuwarden, 1991). Hij maakte naam bij onderzoekscollectief Bellingcat en is inmiddels doorgedrongen tot de top van de Amerikaanse journalistiek, The New York Times. Daar won hij afgelopen jaar met zijn team al twee keer de Pulitzerprijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in de Verenigde Staten.

Wat betekent deze revolutie in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en het herstel van vertrouwen in de journalistiek? VPRO Tegenlicht spreekt Christiaan Triebert op de redactie van zijn krant The New York Times over de waarde van Open Source Intelligence (OSINT). Triebert: ‘Ik hoop dat onze manier van onderzoek doen ervoor kan zorgen dat mensen weer meer vertrouwen krijgen in de media, en dat het kan dienen als een tegengif voor desinformatie.’

Regie:  Shuchen Tan
Research: Arnout Arens
Productie: Jeroen Beumer
Eindredactie: Doke Romeijn en Geert Rozinga

Organisatie: Masereelfonds Antwerpen – Universiteit Antwerpen – DeWereldMorgen.