08 apr 2023 16:00

Tikkeneike 2.0

Tikkeneike 2.0 is een project dat beide de iftar en Pasen viert op één dag. Het ei staat hierin centraal als deel van een gedeelde maaltijd (iftar) én als symbool van een nieuw begin (Pasen). Tikkeneike zal daarom op Pasen plaatsvinden, wat dit jaar tijdens de ramadan valt, op zondag 9 april 2023.

Daarnaast is Tikkeneike een interactief en solidair kunstwerk waarbij er, in samenwerking met allerlei organisaties, vrijwilligers en medewerkers, een reuzenomelet zal worden gebakken in een reuzepan.
De gigantische pan zien we centraal op het Moorkensplein staan, voor het districtshuis.
De ruimte daarnaast willen we invullen met een soort van wereldbuffet à la ‘Pimp your eggs’ style en met zitplaatsen.

Het wereldbuffet “Goestinginwa?” zal bestaan uit verschillende traditionele gerechten en toppings van over de hele wereld, waarbij het ‘ei’ een centraal ingrediënt in het gerecht is.
(Gerechten op basis van roerei en gekookte eitjes).

Dit wereldbuffet wordt ingevuld door partnerorganisaties die nationale gerechten bereiden, zoals Noord-Afrikaanse Shakshuka of het uitgesproken ‘vogelnestje’ (aka scotch egg: ei omhuld met gehakt of falafel.)
Mensen halen dan in principe eerst hun gerecht bij één van de kraampjes in de wereldmarkt en eindigen bij de eitjes als topping.

Daarnaast zal er een reuze paaseierenzoektocht “Speurneuzelen” in het districtshuis vooraf plaatsvinden met maar liefst 10.000 paaseieren voor jong & oud.

De openingsceremonie zal ingezet worden door de Borgerhoutse Reuskens en de zoektocht zal in samenwerking met de Scouts en lokale jeugdbeweging gebeuren.

Het is een soort van wedstrijd gegeven waarbij er 1 gulden ei verstopt wordt, waarna de vinder van dit ei kan genieten van een mooie verrassing bij de prijsuitreiking achteraf.

Voorafgaande aan de Iftar zal er ook een Interlevensbeschouwelijk Dialoog (ILD) plaatsvinden rond het onderwerp religie, vasten en verbinding.