10 nov 2022 19:00

The Free Press Show

Gastspreker: Prof. dr. Hedwig de Smaele.

Tijdens deze Tegenlicht Meet Up wordt de VPRO Tegenlichtdocumentaire ‘The Free Press Show’ getoond, gevolgd door een debat.

Onafhankelijke journalistiek staat wereldwijd onder druk. In veel landen worden journalisten gehinderd, verwond of zelfs vermoord tijdens hun werk. Waar zal dit eindigen? Hoe ziet de toekomst van de journalistiek eruit?

Volgens het Volkstribunaal voor de Moord op Journalisten wordt 81 procent van de moordzaken op journalisten niet opgelost. De afgelopen tijd zijn al meer dan twintig verslaggevers omgekomen in de oorlog in Oekraïne. En in Rusland, het grootste land ter wereld, bestaan nu helemaal geen onafhankelijke nieuwsmedia meer. Ook Nederland is op de World Press Freedom Index gezakt van plaats 6 naar 28.

Toch tonen veel journalisten zich strijdvaardig. Ze gebruiken datamining en hackermethodes of zetten nieuwe netwerken en internationale samenwerkingen op. Dankzij hun doorzettingsvermogen en vindingrijkheid is de journalistiek als het mythische Griekse monster Hydra: voor elk hoofd dat wordt afgehakt, groeien er twee nieuwe aan.

Maar waar zal dit eindigen? Hoe ziet de toekomst van de journalistiek eruit? Wat is onze rol als burgers? Kunnen we het tij keren en een veiligere omgeving creëren voor de waarheidsvinding?

Deze speciale uitzending is een unieke samenwerking van VPRO Televisie en de onafhankelijke Russische mediaorganisatie in ballingschap TV Rain. The Free Press Show wordt gepresenteerd door de Nederlands-Oekraïense actrice en politicologe Victoria Koblenko en de Russische journalist en politiek commentator Mikhail Fishman.

The Free Press Show is een eerbetoon aan al die moedige journalisten die met gevaar voor eigen leven hun werk proberen te doen en aan de journalisten die hen voorgingen en het leven lieten. VPRO Tegenlicht verklaart zich solidair met hen.

Regie: Bregtje van der Haak
Research: Arnout Arens, William de Bruijn en Paula Witkamp
Productie: Koos van de Merbel en Marie Schutgens
Eindredactie: Doke Romeijn en Geert Rozinga

Organisatie: Universiteit Antwerpen departement Communicatiewetenschappen en Masereelfonds Antwerpen werkgroep onderwijs.