16 apr 2019 20:00

Tegenlicht Meet up

Deze editie is Simone Atangana Bekono te gast.
Zij heeft gekozen voor de docu ‘De ontsterfelijken’ en wel daarom:
‘Een portret van hen die op een punt van rijkdom zijn gekomen dat zij hopen de dood af te kunnen kopen. Als een adembenemende freakshow-bezoeker keek ik naar deze welgestelde Amerikanen wiens leven zó ver af lijkt te staan van de realiteit van andere mensen dat ik niet anders kan dan als gretige antropoloog-schrijver blijven kijken naar hun wereldbeelden, hun wensen, hun gulzigheid. Krankzinnig en fascinerend, een plot voor een sci-fi-horrorfilm. ‘
Over Simone’s werk in De Groene Amsterdammer

Opinie, politiek en particuliere beelden worden op één hoop gegooid en omgevormd tot venijnige, kwetsbare poëzie. Bekono’s gedichten zijn het sterkst als het urgente verhaal wordt verteld middels associatieve hinkstapsprongen, als de taal herhaalt, herneemt, suggereert, verhult. (…) Ik hoop maar dat het niet bij deze ene dichtbundel blijft.

VPRO’s Tegenlicht is een keigoeie reeks maatschappelijke docu’s, Gent is een stad die overloopt van geëngageerde mensen. Via Tegenlicht Meet Up 9000 combineren we beiden.
In het najaar van 2017 startten Masereelfonds, ACV Oost-Vlaanderen, Timelab, Herberg Macharius en de VPRO een reeks filmavonden met debat: Tegenlicht Meet Up. Voortaan zetten we deze reeks verder in De Vooruit.
Elke maand op een dinsdag gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering. Voor de Gentse editie kiezen we ervoor een centrale gast aan de tafel te vragen. Deze kiest de reportage uit het Tegenlicht VPRO aanbod en licht toe waarom. Een moderator faciliteert het debat achteraf en uiteraard drinken we daar een glas bij.
Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO. Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen.
Praktische informatie

gratis

Volg ons op facebook