28 nov 2018 21:00

STEFAN DIXON & GERALD CLARK

Het duo Stefan Dixon en Gerald Clark is een anomalie. Beiden zijn gerespecteerde singer/songwriters van hetzelfde land, maar van twee heel verschillende muziekwerelden. Broeders niet gebonden door bloedbanden, maar door een vijftienjarige reis van bloed, zweet en tranen doorheen Zuid-Afrika. Vijftien jaar lang samen optreden, toeren, slapen in de auto, doen waarvan ze houden, op de enige manier die ze kennen… the hard way.

De gelauwerde muzikant Gerald, ook wel bekend als de ‘Afroboer’, verwijzend naar zijn ‘ginger afro’, heeft diepgewortelde invloeden in het blues genre. Altijd op ontdekking in nieuwe muzikale contreien is zijn stijl uitgegroeid tot een fusie van singer/songwriter, blues, pop en rock. Met zijn muziek slaagt hij er zowel in je ziel als je hart te raken. Hij is een échte muzikant en avonturier. In 2018 verhuisde Clark naar Praag.

Stefan daarentegen wordt bestempeld als ‘de meest ondergewaardeerde singer/songwriter in Zuid-Afrika’. Zijn liedjes zijn krachtige, emotionele kunstwerkjes doordrenkt met prachtige melodieën. Zijn muziek kan het best worden omschreven als melodieus/akoestisch/pop/rock met een afro/folk-kant. Na het uitbrengen van een album bij Universal Music South Africa, het ontvangen van zendtijd in heel het land en wankelend op de rand van het succes, gaf Stefan zijn leven in Zuid-Afrika op en verhuisde naar Brussel. In een zeer korte tijd ontplooide hij zich tot een prominente singer/songwriter in het nieuwe thuisland. Zijn eerste hit ‘Vir nou/Voor nu’, een duet met de Belgische zanger Klaas Delrue (Yevgueni), werd een hit op Radio 1 en Radio 2. Het liedje claimde zelfs een plek op in de top 100 songs van 2017 in de Vox-lijst van Radio 1.

Toen de paden van Dixon en Clark regelmatiger begonnen te kruisen, werd het onvermijdelijk dat ze uiteindelijk samen muziek gingen maken. De ontberingen en levenslessen die ze ondergingen, schijnen door in elke noot, akkoord en melodie. Ze beseften al snel dat de onverklaarbare geest van rock ‘n roll hen samenbindt en dit is iets dat geen van beiden ontkent noch verloochent. Elk apart speelden ze op bijna elk muziekfestival, in elke club, theater en zweterige muziekbar in Zuid-Afrika. Ze combineren elk hun genres tot een akoestische duo-powerhouse van melodisch/stomping/blues/afro/pop/rock waarmee ze een ​​magische live-uitvoering creëren die hun luisteraars op een spirituele reis brengt die meestal eindigt in een op de tafel dansende menigte.

Op de een of andere manier in 2018, 12000 km van huis, kruisen hun wegen weer…