21 dec 2021 19:30 - 22:15

Socialistisch Cuba vandaag

GESPREKSAVOND MET YAIRA JIMÉNEZ AMBASSADRICE VAN CUBA.

SOCIALISTISCH CUBA VANDAAG.

Vorige maand, op 15 november, zijn de scholen in Cuba terug opengegaan. De grote luchthavens van het land ontvangen sinds die dag voor het eerst sinds maart 2020 terug toeristische vluchten.

Vandaag zijn 85% van de Cubanen, inbegrepen kinderen vanaf 2 jaar, volledig ingeënt met Cubaanse vaccins. Er stierf deze maand in Cuba gemiddeld minder dan 1 persoon per dag aan COVID-19 en er liggen nog slechts 13 coronapatiënten op intensieve zorgen.

Maar de afgelopen twee jaar zijn voor de Cubaanse revolutie en voor de bevolking de moeilijkste geweest sinds de grote economische crisis van de jaren 1990:

  • vanaf midden 2019 blokkering door de Verenigde Staten van olietransporten van derde landen naar Cuba en andere nieuwe sancties van de regering Trump, waar de regering Biden er in 2021 nog een paar bovenop gedaan heeft.
  • plots wegvallen van alle inkomsten uit toerisme vanaf maart 2020.
  • tekorten van bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen.
  • sinds begin dit jaar scherpe prijsstijgingen na het doorvoeren van een sinds lang noodzakelijke munthervorming.
  • onmogelijkheid voor Cuba om in het buitenland vaccins tegen COVID-19 en bepaalde grondstoffen en hulpmiddelen aan te kopen; deze zomer voor het eerst sinds het begin van de pandemie 50 à 100 overlijdens per dag door corona.
  • na oproepen en financiering vanuit de VS, op 11 juli dit jaar betogingen van ontevreden Cubanen in verschillende steden, met hier en daar vandalisme en plunderingen. Grote tegenbetogingen van aanhangers van de revolutie.

Over dit alles, en over de toekomst van het Cubaanse socialisme in de wereld van vandaag, krijgen we informatie uit eerste hand en de opinie van Yaira Jiménez Roig.

Zij kwam onlangs in België aan als nieuwe ambassadrice van Cuba voor België, Luxemburg en de Europese Unie en maakt er een punt van om snel kennis te komen maken met de solidariteitsbeweging in Antwerpen.

Ze zal in het Spaans spreken met volledige Nederlandse vertaling.
Kom zeker luisteren en uw vragen stellen.

Stuur deze mail gerust door naar uw vrienden en breng hen mee dinsdag.
Gebruikt u Facebook? Deel het evenement op uw pagina!

De conferentie wordt georganiseerd door de Antwerpse afdeling van de Vrienden van Cuba en door verschillende Antwerpse Cubanen die sinds begin dit jaar actief zijn in de internationale campagne “Puentes de amor” (bruggen van liefde) voor de opheffing van de blokkade tegen Cuba.

Om de avond coronaveilig te laten verlopen gebruiken we de grote zaal van het ontmoetingscentrum Nova met zitplaatsen op afstand van mekaar, met CO2-meter en met verluchting.
Mondneusmaskers zijn verplicht de hele avond behalve voor de spreker.
We vragen iedereen vaccinatiebewijs, genezingsbewijs of recente (-48 uur) negatieve PCR-test te tonen aan de ingang.
Om dezelfde redenen blijft de bar spijtig genoeg gesloten.