27 nov 2022 15:00 - 18:00 € 20 | € 20

Revive-filosofiefestival: “Hoe voortaan samen verder?”

HOE VOORTAAN SAMEN  VERDER? 

STREVEN NAAR WIJSHEID IN DE VERSCHEIDENHEID.

Opnieuw en opnieuw moeten wij mensen, als we doordacht willen leven, onze toekomst herdenken. Meer dan ooit word​en ​we geconfronteerd met fundamentele uitdagingen, grote vraagtekens en barre voorspellingen.

Eerst ontstond paniek over de klimaatcrisis, vervolgens rolde een pandemie over ons heen en recent ontplofte een nieuwe oorlog op het Europese vasteland die wereldwijd gevolgen zal hebben.

Filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer zet daarom het lopende filosofieproject ‘ONZE TOEKOMST HERDENKEN’ dynamisch voort om zoveel als mogelijk inzichten te formuleren en waarachtigheden te vinden. En dat alles tijdens het bijzonder evenement dat betiteld wordt als het REVIVE-FILOSOFIEFESTIVAL van Het zoekend hert.

ZIE HIER DE PROMOVIDEO

DE BREEDST DENKBARE VRAAGSTELLING
Samen met het Humanistisch VerbondKnackDe Bezige Bij, Knack, Masereelfonds en tal van andere partners wordt in cultuurcentrum Arenberg dit REVIVE-FILOSOFIEFESTIVAL georganiseerd over de breedst denkbare vraagstelling: ‘HOE VOORTAAN SAMEN VERDER?’.Meer dan ooit ligt in dit nieuwe deelproject de nadruk op de verscheidenheid en de collectieve uitdagingen, op de hoge nood aan samenwerking, solidariteit en verbinding. De complexiteit van de levende mensheid houdt immers een extra uitdaging in voor de toekomst van de mens en zijn leefwereld: de diversiteit in het zijn, het denken en het streven van zovelen.

Wereldwijd tellen we niet alleen vele miljoenen individuen, waaronder denkers en activisten, alsook strijdgroepen met elk hun eigen inzichten, frustraties en ressentimenten, maar ook innige aspiraties, doelen en strategieën.

Globaal zijn er heel verschillende culturen, nationaliteiten en sociale categorieën die elkaar niet altijd erg genegen zijn. Daarom stelt zich de vraag met welke filosofie we de verscheidenheid kunnen omarmen en overstijgen om de fundamentele uitdagingen aan te gaan en naar een toekomst te streven waarin we kwaliteitsvol kunnen leven.

INGENIEUZE DENKERS IN INTERACTIE
Deze ingenieuze denkers komen alvast doordachte, heel verscheiden en wellicht toch complementaire antwoorden formuleren:

  • INLEIDING: Katrien Schaubroeck
  • Tinneke Beeckman in dialoog met Rashif El Kaoui
  • De intellectuele en creatieve ‘silo’ Claeys-Provoost, met Manu Claeys – Anne Provoost – Martha Claeys – Cornelius Claeys – Basil Claeys (zie groepsfoto en link 2)
  • HOOFDSPREKERS: David Van Reybrouck en Eva Rovers (zie foto hieronder, link 1)
  • SLOTBESCHOUWING: Stefan Hertmans (zie link 3)
  • MUZIKALE INTERVENTIES: Stef Kamil Carlens 

VOOR MEER INFORMATIE – LEES METEEN VERDER VIA DE VOLGENDE LINKS:

DAVID EN EVA MET EN TEGENOVER ELKAAR (LINK 1)

DE SILO CLAEYS-PROVOOST STAPT HET PODIUM OP (LINK 2)

DICHTER EN DENKER STEFAN HERTMANS HOUDT DE SLOTBESCHOUWING (LINK 3)

Dit REVIVE-Filosofiefestival is natuurlijk ernstig bedoeld, maar toch ook minstens een beetje een feest. Daarom wordt het gebeuren op stoom gebracht door videoclips, theatrale acts en indringende livemuziek.

 

 

De uitmuntende performer Stef Kamil Carlens zorgt voor muzikale interventies, met allerhande gitaren en orgeltjes, percussie van schelpen en belletjes, drummachines en vooral veel talent en goesting.

Het REVIVE-FILOSOFIEFESTIVAL is een organisatie van filosofiehuis Het zoekend hert ° The searching deer, in samenwerking met het Humanistisch Verbond, Knack, Literatuur Vlaanderen, De Bezige Bij, Masereelfonds, UAntwerpen, Stichting Sanegeest, Vlaams-Nederlands FORUMvoorFILOSOFIE en Arenberg.

VOOR INHOUDELIJKE CORRESPONDENTIE: hetzoekendhert@gmail.com

VOOR DE PROMOVIDEO: vimeo.com

VOOR TICKETS EN AANVERWANTE INFORMATIE: www.arenberg.be.