17 mrt 2020

Queertopia met Letitia

‘Beste reizigers’, genderneutrale rompertjes, de eerste Nederlandse paspoorten met een ‘X’ in het veld waar meestal ‘Man’ of ‘Vrouw’ staat. Al vanaf de geboorte worden we in een hokje geplaatst en lijkt de wereld dan ook opgebouwd uit statische, binaire tegenstellingen. Queers dagen die valse tegenstelling uit en wijzen de maatschappij op het feit dat gender een spectrum inhoudt, waar je vrij mee kan omgaan. De LHBTQIAP+ – gemeenschap eist dan ook hun rechtmatige plek op in de maatschappij: wat betekent hun stem voor hoe we in de toekomst met gender zullen omgaan? Hoe ziet een maatschappij eruit zonder hokjes? Hoe kunnen de ervaringen van mensen die zich ontworstelen aan opgelegde classificatie ons allemaal vrijer maken?
Met als centrale gast Letitia, medewerker Genderspectrum.
Deze documentaire kadert binnen de Belmundo maand met als thema ‘gender’.
VPRO’s Tegenlicht is een keigoeie reeks maatschappelijke docu’s, Gent is een stad die overloopt van geëngageerde mensen. Via Tegenlicht Meet Up 9000 combineren we beiden.
Elke maand op een dinsdag gaan we in gesprek met elkaar, wisselen we van gedachten over het thema van de aflevering. Voor de Gentse editie kiezen we ervoor een centrale gast aan de tafel te vragen. Deze kiest de reportage uit het Tegenlicht VPRO aanbod en licht toe waarom. Een moderator faciliteert het debat achteraf en uiteraard drinken we daar een glas bij.
Tegenlicht is toekomstjournalistiek: een reeks informatieve programma’s waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht, uitgegeven door VPRO. Tegenlicht Meet Up is een formule die in Nederland al in meer dan 25 steden plaats vindt. Soms eenmalig, maar meestal op regelmatige basis, spannen burgers er zich op vrijwillige basis in om de onderwerpen die in VPRO Tegenlicht aan bod komen naar lokaal niveau te vertalen.