20 feb 2021 20:00

Première Documentaire Los Retornados

In 1993 keerden duizenden Guatemalteekse vluchtelingen terug uit Mexico. Zij waren gevlucht voor het gewapend conflict en de genocide op de Mayabevolking. Na hun terugkeer eisten de Retornados, de ‘Teruggekeerden’, een stuk land van de overheid voor de heropbouw van hun gemeenschappen. Een van deze gemeenschappen is Copal AA La Esperanza.
Vandaag verdedigen ‘De Copaleros’ hun gemeenschap tegen de bouw van een stuwdam. Maar dat verzet is ook gevaarlijk. De overheid deinst niet terug voor een nieuwe golf van repressie. Zal de geschiedenis zich herhalen?
Deze film door historica Tessa Boeykens en filmmaker Pieter De Vos, werd gemaakt in nauwe samenwerking met de gemeenschap Copal AA La Esperanza.
De Copaleros maken hun geschiedenis via een collectief filmproject om nieuwe generaties en de wereldgemeenschap te mobiliseren. Daarom moet deze film iets worden van ons allemaal. In tijden van Corona zijn fysieke samenkomsten niet mogelijk.
We ontmoeten elkaar digitaal en streamen ‘Los Retornados’ met een aansluitend debat vanuit de Roma, de mooiste cinemazaal van het land.

Programma 

20u00 Korte inleiding met filmmakers Tessa Boeykens en Pieter De Vos
20u05 Documentaire ‘Los Retornados’
20u40 Nabeschouwing met Clemente Velazques (Copal AA), Tessa Boeykens (Historica), Wies Willems (Broederlijk Delen, expert natuurlijke rijkdommen), Eva Brems (Professor Mensenrechten Ugent), David Verstockt (Fos) gemodereerd door Samuel Pinillos.