14 okt 2021 19:30 € 7 | € 9

Paula Maxa, de meest waanzinnige vrouw ter wereld

Als onschuldig tienermeisje wordt Paula Maxa tijdens een boswandeling nabij Parijs brutaal verkracht en met een knipmes bewerkt door een geestesgestoord vriendje dat haar halfdood zal achterlaten om vervolgens de hand aan zichzelf te slaan.

Ze zal deze gruwelijke jeudervaring vanaf haar twintiger jaren nog meer dan tienduizend maal herbeleven: in 1917 wordt ze aangeworven door het legendarische Parijse horrortheater Grand Guignol en groeit er al spoedig uit tot de steractrice.

Elke avond wordt ze op de scène verkracht, gewurgd, gemarteld, doorspiesd, verbrand, met zuur bewerkt en in stukken gesneden voor een internationaal publiek van intellectuelen, gekroonde hoofden, toekomstige nazi’s en de biseksuele schrijfster Anaïs Nin.

Paula noemt zichzelf “de meest waanzinnige vrouw ter wereld”, doch tot haar eigen verbazing sterft ze op hoge leeftijd een natuurlijke dood, niet beseffend welke invloed ze zal uitoefenen op de Duitse expressionistische films, Hitchcock met zijn “Psycho”, en de hedendaagse slasher en torture porn genres met hun scream queens.

Niet voor gevoelige luisteraars…

Een Donders Denkende met Jan Vander Laenen