08 jun 2019 08:30 € 5 | € 5

Bezoek aan de “vurige stede”

Na onze boeiende wandeling rond Charleroi, sporen we naar Luik.

De stad ontleent haar titel van “Vurige stede” aan een historische roman van graaf Henry Carton de Wiart. Deze jurist en medegrondlegger van de Christendemocratie, beschrijft hoe Louis de Bourbon, bisschop van Luik, in 1468 de hulp van Karel De Stoute inroept tegen de opstandige Luikenaars.

Karel de Stoute verplettert de rebellen en bijna een kwart van de bevolking wordt afgeslacht. Zeven weken lang staat de stad in brand, vandaar de naam “cité ardente”.

Die rebelse geest leeft tot op vandaag verder en niet alleen als Standard een thuismatch speelt in de schaduw van de terrils van Sclessin.

We zouden de stad onrecht aandoen wanneer we de indruk wekken dat we haar op één dag kunnen doorgronden. Maar met een gids als Hubert Hedebouw raken we een heel eind.

De West-Vlaming, vader van, dertig jaar staalarbeider, die daarna een tweede leven begon als amateur historicus, verwacht ons.

Hij brengt ons van “Les Guillemins” – geen station, maar een kunstwerk van de Spaanse architect Santiago Calatrava, over de bijhorende esplanade, naar de “Belle liégeoise”, een voetgangersbrug over de Maas. Deze blikvanger is van René Greisch, een Belgische architect bekend van de viaduct van Millau. Excusez du peu.

We wandelen langs het nieuw museum van de Boverie, door het mooie park met dezelfde naam, langs de cybernetische toren van Schöffer, over de ravel – “Réseau Autonome des Voies Lentes” en volgen de oevers van de Maas. Door een beeldenpark met veel geschiedenis gaan we naar het historische centrum. We bezoeken er “la République libre d’Outremeuse”, de wijk van Simenon, de Place St Lambert met het bisschoppelijk paleis, en de fraai gerestaureerde historische wijken Hors Château en Féronstrée met hun steegjes en “potales” of kapellekes.

Na een beklimming (voor de amateurs) van de Montagne de Bueren met zijn 374 treden (gemiddelde hellingsgraad van 28%), sluiten we de wandeling af met een prachtig panorama op de stad.
En dan is het hoogtijd voor echte “Boulets à la liègeoise”. Misschien nog tijd voor een “peket” en dan terug naar de Guillemins.

Vertrek: Station Halle 8u30
Prijs: 5 euro (gids).
Treinbiljet: indien voldoende inschrijvingen nemen we een groepsticket
Inschrijven: voor 26 mei.
smismans.linda@gmail.com

Organisatie: Masereelfonds Halle.