28 okt 2020 13:30 - 28 okt 2020 € 12 | € 12

Afgelast – Trump, hoe is het zover kunnen komen?

De nieuwe rafelrand van Europa

Sinds de Tweede Wereldoorlog kennen we de Amerikanen in Europa als bevrijders en beschermers. Tot voor kort wist Europa één ding zeker: we kunnen altijd rekenen op een stabiele bondgenoot aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Met de Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis keren de Verenigde Staten zich steeds verder af van het continent. Hij zet ook vraagtekens bij het NAVO-bondgenootschap. De grote vraag is: moeten we ons daar zorgen over maken?

Om een antwoord te vinden op die vraag neemt historicus en politiek analist Ivo van de Wijdeven ons aan de hand van zijn boek, ‘De nieuwe rafelrand van Europa – De eeuwenlange voorgeschiedenis van Brexit en Trump,’ mee naar de historische beweegredenen achter de Amerikaanse betrokkenheid bij Europa.

Zo wordt duidelijk wat Trumps kritiek op de NAVO betekent en wat we daar in Europa mee moeten doen.

Ivo van de Wijdeven (1979) is historicus en politiek analist bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarnaast schrijft hij artikelen voor media als De CorrespondentHistorisch NieuwsbladGeschiedenis magazine en Clingendael Spectator. Eerder verschenen van zijn hand De rafelranden van Europa en De spoken van Visegrád – De onbekende geschiedenis van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije. In zijn werk biedt Van de Wijdeven een historische achtergrond bij de actualiteit.

Organisatie: Elcker-Ik en Masereelfonds Antwerpen