20 aug 2020 20:15

Online – De rol van de Afrikaanse gemeenschap in Vlaanderen met Omar Ba

DRIELUIK DIVERSITEIT

Diversiteit is realiteit, tot spijt van wie het benijdt.

Dat diversiteit verrijkend werkt, mag duidelijk zijn, dat het soms schuurt ook. Bovendien is diversiteit een realiteit die vele kanten en invalswegen kent. In het opbod van “rechten en plichten”, “aanpassen”, “assimileren”, “praktijktest” en “wij-zij” zouden we zo haast vergeten dat het gaat over mensen van vlees en bloed. Het gaat niet over “hen” en “wij” (waarin je zelf kiest tot welke groep je behoort), maar over “ons”, want samen maken we de maatschappij tot wat die is, maken we “onze” maatschappij.

Op elke avond van het Drieluik Diversiteit laten we een prominente stem in het diversiteitsdebat aan het woord. Omar Nahas (16/07), Nadia Nsayi (06/08 en Omar Ba (20/08) hebben elk een eigen focus, insteek of verhaal en eigen bezorgdheden. Volledig zal het plaatje daardoor zeker niet worden, maar wie dieper in wil gaan op enkele, soms wat verdoken aspecten van de diverse realiteit, kan gratis afstemmen en deelnemen.

DRIELUIK DIVERSITEIT  – DEEL III: Omar Ba
20.08: Wat is de rol van de Afrikaanse gemeenschap in Vlaanderen?

Als Omar Ba spreekt over diversiteit en de Afrikaanse gemeenschap, weet hij waar hij het over heeft. Hij groeide op in België, Senegal, Mauritanië en Frankrijk en zijn leuze “Alleen kan je niks, samen kan alles”, stuurde hem recht de wereld van de organisaties en het middenveld in.

Zo was Ba betrokken bij het Platform van Afrikaanse Gemeenschappen en het European Network Against Racism (ENAR), richtte hij mee het filmfestival CINEMAF, werkte voor 11.11.11 en was hij lid van het bestuur van KifKif.

Omar Ba wordt die avond geïnterviewd door Jonas Slaats (theoloog, sociaal activist en auteur van o.a. ‘Religie herzien’).

Deelname is gratis.

Inschrijven kan via: https://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2866 waarna je via mail een uitnodiging voor de ZOOM-sessie ontvangt.