14 sep 2024 19:30 € 25 | € 25

Nano Stern zingt Victor Jara

Nano Stern in stem en gitaar treed op in het zuiderpershuis in Antwerpen. Bij deze gelegenheid zal Nano liederen uit zijn album “Canta a Victor Jara” en ook zijn eigen creaties uitvoeren.

Nano Stern is een Chileense singer-songwriter, multi-instrumentalist, dichter en componist. Gedurende zijn eerste muziekstudies maakte hij kennis met stijlen als jazz en rock, maar tijdens zijn reizen door Europa cultiveerde hij zijn smaak voor Latijns Amerikaanse fusion, folk en nieuwe Chileense liedjes. Hij werd beïnvloed door Chileense artiesten zoals de Inti-Illimani- en de groep Ortiga of door Los Jaivas, maar ook van Víctor Jara en Violeta Parra.

Ondertussen onderscheidt hij zich als een van de belangrijkste Chileense muzikanten van de afgelopen jaren, erkend vanwege de kracht van zijn liveoptredens, zijn talent op de gitaar, zijn persoonlijke poëtische stem en sterke sociale betrokkenheid. In 2012 vestigde Nano Stern zich opnieuw in Santiago, na meer dan zeven jaar reizen, terwijl hij de wereld rond bleef toeren met opnames en samenwerking met verschillende artiesten. In 2013 is Nano ook aanwezig in het Sfinks festival in Boechout.

In 2020 componeerde hij een lied genaamd “Regalé mis ojos” (ik gaf mijn ogen weg), opgedragen aan de universiteitsstudent Gustavo Gatica die zijn ogen verloor door schoten afgevuurd met oproergeweren door de Carabineros van Chili tijdens een van de protesten die ontstonden na de sociale explosie vanaf 18 oktober 2019.

Stern heeft alle auteursrechten van genoemd werk overgedragen aan de betrokken student. https://www.nanostern.cl/ over zijn album “Canta a Victor Jara”. Dit album ontstond in 2023, in het kader van de herdenkingsactiviteiten ter gelegenheid van 50 jaar staatsgreep in Chili. Het werk wil hulde brengen aan de Chileense componist, singer-songwriter en theaterregisseur Victor Jara, die tijdens de dictatuur werd geëxecuteerd. Dit album draagt ook een boodschap uit aan de nieuwe generaties die in de democratie zijn geboren, een boodschap van respect voor de mensenrechten, hoop en herinnering. In die zin uitte Nano Stern zijn verdriet over de situatie in het land met betrekking tot ons gemeenschappelijk geheugen. “Ik denk dat we samen een poging moeten doen om diep na te denken over wat we zijn als land en waar we naartoe gaan”, zei hij.

Voor het eerst wijdt Stern een heel album aan het werk van een andere singer songwriter. In dit verband wijst hij erop: “50 jaar na zijn moord spreken zijn liedjes ons met kracht en helderheid aan vanuit een Chili dat verdwenen is, maar tegelijkertijd laten ze ons een glimp opvangen van de ziel van dit land waarin we wonen. Víctor Jara was een schepper van buitengewone gevoeligheid en zijn poëzie blijft ons ontroeren.