25 mrt 2020 20:30

Afgelast – #4: Je veux du soleil

Een film van François Ruffin en Gilles Peret gevolgd door Q&A met Thomas Decreus.

Een documentaire over de strijd van de ‘Gilets Jaunes’ (‘de Gele Hesjes’), in Frankrijk van François Ruffin en Gilles Peret: Na de grootschalige manifestaties van Les gilets jaunes besloten François Ruffin, Frans parlementslid en filmmaker (Merci Patron) en cineast Gilles Perret de mensen achter deze beweging op te zoeken om te peilen naar hun motivatie Ze reisden in november 2018 zes dagen lang door heel Frankrijk, bezochten de barricades aan de rotondes en ontmoetten mensen van allerlei slag.

De beweging van misnoegde burgers houdt nu al een half jaar stand. In de media worden de gele hesjes vaak voorgesteld als niet meer dan een karikatuur, als een zooitje ongeregeld zonder duidelijke eisen. De film breekt echter totaal met dit beeld: de Franse burger is het zat en daar heeft hij genoeg redenen voor.

Thomas Decreus studeerde geschiedenis en filosofie aan de KULLeuven. Tussen 2010 en 2014 werkte hij aan een doctoraat dat de conceptuele linken wil blootleggen tussen (politieke) representatie, hegemonie en macht. Thomas Decreus was medeorganisator van de SHAME-betoging in 2011. Na de verdediging van zijn proefschrift doceerde Thomas de vakken Hedendaagse filosofische vraagstukken (2014) en Marxistische Stromingen (2015) aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (KUL). Daarnaast ging hij aan de slag als journalist bij de DeWereldMorgen.be. Daar werkt hij tot op heden. Hij is auteur van Een paradijs waait uit de storm (EPO) en schreef samen met Christophe Callewaert Dit is morgen (EPO)