11 mrt 2020 20:30

#2: Infiltrators

The checkpoint is closed: “Detour, detour!” shouts a taxi driver, announcing the beginning of yet another uncertain search for a way around the barriers curtailing Palestinian movement in the West Bank.

Een film van Khaled Jarrar gevolgd door een Q&A met Shadi Zmorrod (Palestinian circus school) en Omar Jabary Salamanca (Menarg)

docu I 70’I 2012
ENG ondertiteling

Met een kleine handcamera observeert artiest en filmmaker Khaled Jarrar mensen aan de apartheidsmuur in de Palestijnse gebieden die de gevaarlijke en moeilijke oversteek naar Israël wagen en de smokkelaars die hen assisteren. Ze staan onder de constante dreiging ontdekt te worden door grenspatrouilles. Met aandrang en directheid documenteert Jarrar hun inspanningen. Het resultaat is een meeslepende film die de strijd en vastberadenheid vastlegt van diegenen wiens leven verstoord werd door de muur.

Infiltrators [Trailer] from Idioms Film on Vimeo.

Khaled Jarrar (1976) is een Palestijns kunstenaar die werkt met fotografie, video, en performances om de problematische situatie in zijn geboorteland en in het bijzonder de kwestie van de erkenning van de staat Palestina en het militaristische discours in dat verband te bevragen. Hij gebruikt zijn artistieke praktijk als een manier om te reflecteren over kwesties als conflict, natie en verbondenheid. Het gegeven van het staatsgezag is een terugkerend thema: voor zijn project Live and Work in Palestina ontwierp Jarrar een Palestijnse paspoortstempel, die vervolgens aan toeristen die aankomen in Palestina werd aangeboden. Jarrar construeerde recent een imposante betonnen muur die zich uitstrekt over de lengte van Ayyam Gallery Londen als allegorie voor de moeilijkheden ervaren door de bewoners die de apartheidsmuur op de Westelijke Jordaanoever moeten confronteren om hun huizen in Palestina te bereiken. Daarnaast is Jarrar een award-winnende filmmaker wiens recente documentaire , The Infiltrators ( 2012 ), diverse onderscheidingen heeft gewonnen op het 9de Dubai International Film Festival. Khaled Jarrar woont en werkt in Ramallah , Palestina.