20 apr 2021 12:00 - 08 mei 2021

MOOOV // Podcast wandeling in Sint-Niklaas

In samenwerking met het MOOOV filmfestival ( Sint-Niklaas ) presenteert het Masereelfonds ‘Water aan de lippen’ een podcastserie die je onderdompelt in het verhaal van de klimaatlingen.

Deze podcast is opgedeeld in 4 afleveringen, omdat je ook af en toe moet kunnen ademhalen. Beluister deze al wandelend, op een bankje, of ergens onderweg van 20 april tot 9 mei. Aan de hand van getuigenissen en info gaan we op zoek naar het belang van klimaat als reden om te migreren , geven we extra info over klimaatopwarming en kijken we ook wat we zelf kunnen doen.

Hoe bedoel je, klimaatlingen? Welnu, zet u.

Een vluchteling is volgens het Vluchtelingenverdrag van 1951 iemand die zijn land uit gevlucht is uit angst voor vervolging wegens ras, godsdienst, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep of politieke overtuiging. Je land ontvluchten wegens de gevolgen van klimaatverandering komt niet op dat lijstje voor en dat zal voorlopig niet snel veranderen.

Als je dus uit je huis moet vluchten omdat het langzaamaan onder de zeespiegel verdwijnt, dan word je momenteel niet beschouwd als vluchteling en krijg je ook geen statuut of bescherming. De term klimaatvluchteling bestaat niet. En daarom spreken we van klimaatontheemde of … klimaatling.

Wil je meer weten: www.klimaatling.be 

START WANDELING

AFLEVERING 1 HENDRIK HEYMAN PLEIN TER HOOGTE VAN BIBLIOTHEEK

AFLEVERING 2 GROTE MARKT TER HOOGTE VAN OVERSTEEK APOSTELSTRAAT

AFLEVERING 3 BOONHEMSTRAAT TER HOOGTE VAN STADSSCHOUWBURG/ACADEMIE

AFLEVERING 4 KASTEELSTRAAT TER HOOGTE VAN VLOS/RODE KRUIS ASIELOPVANG

Download hier de kaart