25 apr 2024 20:00 € 5 | € 5

Mooov Filmfestival: Banel et Adama

In het kader van het Mooov filmfestival gaan we een boeiende film meepikken, nl. Banel et Adama.

Adama en Banel zijn twee jongvolwassenen die in een afgelegen dorp wonen in het noorden van Senegal. Hoewel ze elkaars tegenpolen zijn (Adama is stil en introvert, Banel is passievol en rebels), worden ze verliefd op elkaar. Ze besluiten hun families te verlaten om te gaan samenwonen. Adama wil ook geen toekomstige leider van het dorp worden, wat zijn geboorterecht is, waardoor er chaos ontstaat in de gemeenschap. Zeker als dan ook nog eens de regen uitblijft.

De speelfilm is het regiedebuut van scenarioschrijver Ramata-Toulaye Sy. De cast bestaat uit niet-professionele acteurs die Pulaar spreken, een variant van de Fula-taal. De film werd op locatie opgenomen in het noorden van Senegal.

Deze moderne Senegalese versie van Romeo en Julia is niet alleen visueel verbluffend, maar kan ook bogen op een uitstekend scenario met thema’s als man-vrouw relatiestraditie versus moderniteit en de klimaatopwarming die in Afrika des te harder toeslaat. Ook de cast valt op met vooral Khady Mané die uitblinkt in haar rol van de ‘Julia’ van dienst: geen ingetogen figuur die lijdzaam haar lot ondergaat, maar een krachtdadig personage dat haar eigen weg zoekt.

Deze prachtfilm ging in première in de officiële competitie van het Filmfestival van Cannes, als één van de genomineerden voor de Gouden Palm.

Officiële Nederlandse trailer.