15 mei 2024 19:30

GEANNULEERD Marx For Millennials #3: Marx en het Kapitaal

*** Helaas moeten we de Marx 4 Millennials van 15 mei annuleren wegens ziekte. We zoeken naar een moment na de zomer om deze opnieuw op het programma te zetten. ***

Het marxisme is in de eerste plaats een analysemethode, een manier om de wereld politiek, sociaal en economisch te begrijpen. Een analysemethode die op een open en ondogmatische manier moet worden toegepast (wat in het verleden helaas niet altijd is gebeurd), en uiteraard ook met vele andere inzichten kan worden aangevuld.

Met deze cyclus richten we ons met Masereelfonds Gent naar ge├źngageerde mensen die de wereld beter willen begrijpen. Een confrontatie met teksten van Marx, zijn begrippenkader en zijn focus op maatschappelijke krachten en contradicties is van belang voor de brede progressieve linkerzijde.

We draaien er niet om heen, het uitgangspunt is een klassieke uiteenzetting die ons door het denken van Marx en zijn analysemethodes loodst. Tijdens onze eerste reeks van drie avonden dit voorjaar richten we ons op de basics: een algemene situering. Als spreker verwelkomen we telkens iemand met een jarenlange intellectuele band met het werk van Marx. We voorzien veel tijd voor een nagesprek, vragen, discussie.

Woensdag 13 maart:
Marx en materialistische dialectiek, met Karim Zahidi.
Donderdag 18 april:
Marx en historisch materialisme, met Jan Dumolyn.
Woensdag 15 mei:
Marx en het Kapitaal, met Jelle Versieren.