05 mei 2023 21:00

Marc Lelangue

‘Marc Lelangue’ is een naam die reeds decennia lang her en der in het bluescircuit opduikt en tegelijk op gerenommeerde Europese bluesfestivals. Hij is een van de kopstukken van de Belgische blues, zoals Big Dave, Roland, Guy Verlinde en wijlen Tiny Legs Tim.

Hij tourde rond in het Afrikaans continent, maar ook in Canada, Chicago en New Orleans; als hij zich maar ter plekke in het bluesgenre kon uitleven dat hij vanaf zijn tienerjaren omarmde.

Behalve het authentieke blueslegaat verkende hij ook aanverwante jazzstromingen. Zo trad hij nog op in het Brosella Jazzfestival samen met Philip Catherine, in de Brusselse ‘Travers’ met jazzmuzikant Pierre Van Dormael of in de formatie ‘The Heavy Muffulettas’. Na vijf albums wijdt hij zich opnieuw aan de oorspronkelijke countryblues die hem al die jaren over de halve aardbol deed zwerven nadat ook Luther Tucker, neef van Robert Lockwood Jr., hem in Brussel een duwtje in de rug gaf.

Vele van zijn songs leunen aan bij de groove van de muziek van Joseph Spence, Leon Bibb of zelfs Ry Cooder wat deels te maken heeft met de breekbare zangwijze van Lelangue en de mood van de slidegitaar. Met zijn fijne gitaarspel en diepe stem zijn Marc’s prestaties van bluesnummers altijd een wonder van precisie en humor ‘à la belge’, waar we nooit genoeg van krijgen.

Samenwerking: Café Libertad Leuven, Sojo Sounds & Masereelfonds Leuven