09 sep 2023 - 10 sep 2023

Manifiesta – Feest Van Solidariteit

Wat Is Manifiesta?

ManiFiesta is een twee dagen durend festival georganiseerd door  Geneeskunde voor het Volk en Solidair dat draait om eenheid, feest en solidariteit. Het evenement nodigt mensen uit om alternatieven voor de toekomst te bedenken, samen te werken en te feesten. Diversiteit wordt gezien als een troef, en samen bouwen aan een betere toekomst staat centraal. Het festival viert solidariteit en biedt een gelegenheid om met gelijkgestemden samen te komen en verandering te onderstrepen.

Op Smaak Gebracht Met:

  • Boeiende talks over vrijheid, ecologie en solidariteit
  • Muziek van overal en voor iedereen
  • Een boekenbeurs die boek per boek de wereld verandert
  • Cabaret, jamsessies en slam poetry
  • Eetkramen (en zelfs een mosseltent!), want van de wereld veranderen krijg je honger
  • Sport, spel en kinderdorp

Meer info op Manifiesta 

Het Masereelfonds zal er bij zijn met zijn eigen standje en organiseert zelf twee boeiende activiteiten:

 

De Avant Première van Chili 9/11

Zondag 10 September 17u00-18u00 (Tent Che Presente)

Op 11 september 1973 vond er in Chili een politieke aardverschuiving plaats toen generaal Pinochet de democratisch verkozen president Salvador Allende omverwierp. Na de coup verdween de democratie voor zeventien jaar uit Chili. Voorafgaand aan de coup probeerde de Unidad Popular van president Allende de samenleving rechtvaardiger te maken met basisdemocratie, nationalisaties, sociale hervormingen en kunst.

Herwig Deweerdt en Hans Mortelmans brengen de Chileense lente opnieuw tot leven door middel van poëzie en muziek, en zijn ervan overtuigd dat kunst de wereld kan redden. Ze putten inspiratie uit Latijns-Amerikaanse muziek van artiesten zoals Atahualpa Yupanqui, Violeta Parra en Victor Jara. Herwig verbindt het verhaal met woorden en grasduint in het werk van dichter Pablo Neruda.

Lees meer 

 

Theater de Bougie: leve het stemrecht voor iedereen!

Zondag 10 September 13u00-14u00 (Vakbondsdorp)

Op 18 april 1893 leggen een kwart miljoen mensen in heel het land het werk neer voor algemeen stemrecht. Bij de kaarsenfabriek ‘Den Bougie’ in Borgerhout schieten ordediensten op een menigte van 3 à 5.000 betogers, met 5 doden en tientallen gewonden.

De Belgische Werkliedenpartij en vakbonden dwingen de conservatieve regering met de algemene staking tot toegeven. Een dag later aanvaardt het parlement meervoudig stemrecht voor mannen ouder dan 25 jaar. Mannelijke gezinshoofden met huis, diploma of belastingen betalen krijgen extra stemmen.

Dit is de eerste overwinning van de socialistische beweging in haar strijd voor algemeen enkelvoudig stemrecht.

Acteurs: Dirk Tuypens, Liliane Simons en Annika Cannaerts. Zang: Tristan Faes Tekst: Gerrit De Poortere.

Lees meer