05 mei 2024 11:00 € 12 | € 12

Literaire lezing met Tom Lanoye

Op 8 mei 1945 capituleerde nazi-Duitsland, wat het einde betekende van het fascisme in Europa. Deze dag, bekend als de Dag van de Bevrijding en de overwinning op het fascisme, wordt in veel Europese landen als feestdag gevierd. Tot 1974 was 8 mei ook in België een vrije dag voor scholen, een traditie die herinneringen aan de strijd en overwinning levend hield door de verhalen van verzetsleden en overlevenden van de concentratiekampen. Echter, het ministerie van Onderwijs besloot deze vrije dag af te schaffen, waardoor de herinnering aan deze belangrijke dag is vervaagd.

Er is een groeiende roep om 8 mei weer de erkenning te geven die het verdient als een officiële feestdag, ter herdenking en bewustwording. Het herdenken van deze dag dient als een waarschuwing tegen de gevaren van haat en de gruwelen van het fascisme, voor zowel jong als oud.

Tom Lanoye schreef er een boek over. In “De draaischijf” raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie. Het verhaal speelt zich af tijdens de bezetting. Soms sappig en grappig, soms verschrikkelijk en hard. Een oorlogsroman waarin de bominslagen even hard klinken als de lachsalvo’s.

Op 5 mei komt Tom zijn boek en het belang van 8 mei toelichten in Cultuurzaal Den Elzas in Huldenberg. Hij zal het tijdens zijn lezing ongetwijfeld ook hebben over zijn recenter werk “Woke is het nieuwe Marrakech-pact”, een even furieus als hilarisch pamflet over het spook van “woke”. En wellicht komen ook zijn nieuwe theaterteksten even aan bod, “OustFaust” en heel recent “Lady+Lord MacBeth”.

Dit evenement wordt georganiseerd door het Masereelfonds in samenwerking met de gemeente en de Bibliotheek van Huldenberg.