25 apr 2019 20:00

Les Mains Libres

Voorstelling van ‘Les mains libres’, een documentaire van regisseur Jérôme Laffont over Frans Masereel.
Jérôme Laffont, een jonge Franse regisseur die in Brussel woont, slaagt erin zijn publiek van het begin tot het einde te boeien. Op een vrij directe manier gaat hij een imaginair gesprek aan met Masereel. Hij veegt daarbij zijn voeten aan de hedendaagse regels van de documentaire: de film is lang, het ritme is traag en de montage niet flitsend. De kijker krijgt dus rustig de tijd om het werk van Masereel te bekijken, niet gestuurd door de camera of door de montage. Hieruit blijkt een groot respect van Laffont voor zowel Masereel als voor de kijker.
De interviews zijn stuk voor stuk erg boeiend en de keuze van de geïnterviewden – Laffont trekt met de beeldroman Le soleil bijvoorbeeld naar straatarme zigeuners in Noord-Frankrijk – niet altijd voor de hand liggend. Uiteraard zijn ook de houtblokken, sedert enkele jaren het trotse bezit van Amsab-ISG, prominent aanwezig. Het resultaat is een warme, poëtische, ontroerende film die doordringt tot de kern van Masereels werk. De film werd ook uitgebracht op dvd en is te koop na de voorstelling.

Deze filmvoorstelling kadert in de kleine expo die Amsab-ISG presenteert over ‘Frans Masereel als geëngageerd vakman’, en die opengaat voor het publiek op Erfgoeddag, 28 april 2019.