24 sep 2022 10:30 - 17:00

Leden- en vriendendag: Expo Masereel & Teirlinck

Het Masereelfonds heeft de eer om leden en vrienden op zaterdag 24 september uit te nodigen voor een bezoek aan een uitzonderlijke tentoonstelling met unieke werken van Frans Masereel.

PROGRAMMA

10u30-11u: ontvangst met koffie en thee 

11u-12u30: bezoek expo en huis van Teirlinck + muzikale act

12u30-14u: lunch restaurant 3-Fonteinen

14u-15u:

  • Toespraak Karim Zahidi, voorzitter Masereelfonds
  • Voordracht van dichteres Delphine Lecompte
  • Journaliste Anna Luyten in gesprek met Delphine Lecompte

15u-16u: begeleide wandeling kort (1u) en lang (2u)

16u-17u: Drankje in Huis van Teirlinck

OVER DE EXPO

Het Huis van Herman Teirlinck en het Masereelfonds presenteren dit najaar een unieke tentoonstelling over de relatie van Frans Masereel met Herman Teirlinck. Deze relatie is geconcretiseerd in een reeks bijzondere uitgaven. In de jaren dertig van vorige eeuw werden 5 theaterteksten van Herman Teirlinck opnieuw luxueus uitgegeven met 35 originele houtsneden van Frans Masereel. Van deze 5 uitgaven samen is er door Frans Masereel één gebundeld exemplaar, met een kalfslederen kaft, ingepakt in een speciaal ontworpen foedraal, uitgevoerd. In deze gebundelde boeken werden door Frans Masereel 38 (!) nooit publiek getoonde, nooit gereproduceerde unieke tekeningen en kleine schilderijen toegevoegd. Frans Masereel maakte dit kleinood in 1940 als een persoonlijke gift aan Herman Teirlinck. 

Het geheel is zonder meer een uitzonderlijk kunstobject en tot nu door maar heel weinig mensen gezien. Dit bijzonder werk is ons tijdelijk ter beschikking gesteld door de nazaten van Herman Teirlinck. In de tentoonstelling staat dit unieke boek centraal, aangevuld met afdrukken van de verschillende houtsneden, tekeningen en schilderijen. In het Herman Teirlinckhuis worden eveneens acht nog nooit getoonde schilderijen van Frans Masereel toegevoegd. Ze komen uit het Frans Masereel legaat dat zich bij de Provincie Limburg (partner van de expo) bevindt.