29 jun 2018 19:45

La Vache et le Prisonnier

De laatste film voor de zomervakantie!

Een Franse tragikomische film uit 1959 door Henri Verneuil met Fernandel in de hoofdrol. De film is gebaseerd op de roman Une histoire vraie van de Franse auteur Jacques Antoine en is een van Fernandels populairste en succesvolste films.

Een man en een koe, op weg van Duitsland naar Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrol de Franse acteur Fernandel, die met zijn charmante en o zo bekende glimlach iedereen om de tuin leidt. Maar zullen de Franse krijgsgevangene Charles Bailly (Fernandel) en zijn koe Marguerite ooit in Frankrijk aankomen? Kan hij de vijand misleiden en raakt hij overal door zonder kleerscheuren? Dat kom je te weten wanneer je kijkt naar de Franse film La Vache et le Prisonnier van regisseur Henri Verneuil.

Het verhaal
Franse krijgsgevangene in Duitsland
1943. Charles Bailly is samen met drie andere Franse krijgsgevangenen tewerkgesteld op een Duitse boerderij. Ze hebben het daar niet slecht: lekker eten, een warme slaapplaats en een mooie en vriendelijke boerin als baas die zelfs het liefje is van één van de mannen. Toch besluit Charles Bailly dat het na twee jaar welletjes is geweest.

Koe als paspoort
Hij besluit terug naar Frankrijk te gaan, in zijn plunje van krijgsgevangene, met een koe aan een touw in de ene hand en een melkemmer in zijn andere hand. Hij wil Duitsland doorkruisen tot in Stuttgart om daar de trein naar Parijs nemen. De koe Marguerite is zijn paspoort om overal door te raken. Een goede zet, zo blijkt. Hij vertelt gewoon dat hij de koe naar de wei moet brengen, of naar een stier om haar te laten dekken. Niemand die er graten in ziet, aangezien hij zijn krijgsgevangenejas aan heeft. Een ander voordeel is dat hij niet alleen is, iemand heeft om mee te praten en dat hij steeds wanneer hij het wenst verse melk kan drinken.

Een slecht begin, een goed einde?
Toch begint zijn reis slecht. Een buurman ziet hem vertrekken met zijn koe en pikt hem even later op om hem met de beste bedoelingen terug naar de boerderij te brengen. Terug naar af, maar Charles Bailly geeft niet op. Hij vertrekt terug en na vele omzwervingen en avonturen komt hij uiteindelijk in Stuttgart aan. Maar of hij ooit in Frankrijk zal geraken?

Al wie deze film heeft gezien in de jaren zestig, is fan voor het leven. Het ontroerende en soms grappige verhaal van Charles Bailly en zijn koe waren in die tijd vernieuwend. De ingekleurde versie is meer aangepast aan deze tijd, maar neemt dan weer de charme van de oude film weg. Voor kinderen en volwassenen van nu is de film nogal traag. Er gebeurt wel iets in, maar alles verloopt gesapig, op het rythme van een man die stapt met zijn koe… . Toch is en blijft het een klassieker, die je zeker eenmaal in je leven moet gezien hebben.

Organisatie: Masereelfonds Dilbeek in samenwerking met Tatwala VZW

info@tatwala.be