27 mrt 2019 20:00

Klimaatling@Vredescafé

Klimaatveranderingen leggen een grote druk op de wereld. Op een diepgaande manier beïnvloeden ze het leven en het levensonderhoud van miljoenen mensen.
Klimaatveranderingen vormen belangrijke drijvende krachten van migratie die versterkend werken op andere redenen waarom mensen op de vlucht slaan, zoals armoede en genderongelijkheid. Ze geven aanleiding tot politieke en sociale conflicten.
Klimaatveranderingen leiden steeds vaker en steeds meer tot rampen en ontberingen. Dit is des te meer het geval in het globale Zuiden, waar droogtes, voedseltekorten, stormen en moessonregens het moeilijk, haast onmogelijk maken om te overleven. Migratie en vlucht vormen dikwijls een laatste uitweg. Wat of wie is een klimaatling?
Wie draagt historische en huidige verantwoordelijkheid voor klimaatopwarming?
Wat met het statuut van een klimaatontheemde?
Hoe dragen klimaatwijzigingen bij tot gewelddadige conflicten?
En zijn er oplossingen?
Wil je er meer over weten?
Kom dan op 27 maart naar het Vredescafé. Onze gastsprekers zijn: Samuel Lietaer Onderzoeker milieumigratie aan de ULB (Migradapt-project), politicoloog en jurist, ex-beleidsmedewerker klimaat bij 11.11.11 en activist bij Climate Express. Lien Van Damme beleidsmedewerker klimaat bij 11.11.11, kan helaas niet aanwezig zijn, haar collega Flor Didden zal haar vervangen zal Ludo De Brabander woordvoerder vzw Vrede.

Locatie
De Expeditie

Dok Noord 4F
9000 Gent

Praktische informatie

Meer info: ann-sophie@masereelfonds.be

Deze activiteit is gratis.

Een fijne samenwerking tussen Vrede vzw en Masereelfonds.