07 jun 2019 20:00

“Pete Seeger: The Power of Song in het Masereelhuis!

Als eerbetoon aan folklegende Pete Seeger, die honderd jaren geleden werd geboren, vertonen we een documentaire over zijn leven; “Pete Seeger: The Power of Song” een documentaire van Jim Brown (2007)

Geen enkele Amerikaanse folkmuzikant is er ooit in geslaagd om zoveel mensen massaal protestliederen te laten zingen als Pete.   Als links activist, als protestliederenarchivaris, als muziek-pedagoog en als singer-songwriter wist Pete een ongeëvenaard meezingrepertoire uit te bouwen.

In deze film maak je kennis met de belangrijkste liederen die Pete zelf schreef of traditionals die hij wereldbekend maakte als; Where have all the flowers gone, If I had a hammer, Turn, turn,turn, Bring them home, We shall overcome, We shall not be moved, Joe Hill, Guantanamera, Irene goodnight, Wimoweh, enz.

Zowel zijn vrouw Toshi Ohta, als zijn kleinzoon Kitama Jackson allebei cineasten, verschillende familieleden, alsook vele muzikanten als Arlo Guthrie, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Joan Baez, Tom Paxton, Mary Travers, Johnny Cash, e.v.a. werkten mee aan dit filmdocument.

Alle levensfasen van Pete komen in deze film aan bod; zijn jeugd in een zeer muzikale familie, de kennismaking via zijn ouders met de archivarissen van de Amerikaanse folkmuziek John en Alan Lomax en dus ook met Woody Guthrie en Huddie Ledbetter, zijn optredens met The Almanacs en The Weavers, zijn engagement voor de Amerikaanse Communistische Partij met de verbanning van radio en televisie als gevolg, zijn meezingconcerten, zijn engagementen in de vakbeweging, in de zwarte burgerrechtenbeweging, in de anti-oorlog- en de ecologistenbeweging.

Kortom een niet te missen kennismaking met “Het Geweten” van de Amerikaanse Folkmuziek.

Wij voorzien tevens een korte inleiding met enkele markante gegevens over Pete en een paar geprojecteerde meezingliederen als afsluiter!  

Toegang is gratis.

Organisatie: Masereelfonds Sint-Niklaas