31 mrt 2022 19:00 € 6.00 | € 8.00

Ket Talk • Toots100Tribute

Van Ketje uit de Marollen tot wereldster. Jean Baptiste Frédéric Isidoor ‘Toots’ Thielemans werd op 29 april 1922 geboren in d’Huugstroêt, op een boogscheut van het Goudblommeke. Op zijn 3de speelde hij al accordeon. Op zijn zeventiende ontdekte hij mondharmonica. Ondertussen had hij tevens leren gitaar spelen, opnieuw als autodidact en geïnspireerd door onder andere Django Reinhardt. Hij groeide op in Molenbeek naar waar zijn ouders ondertussen verhuisd waren en liep school in den athenée van Koekelberg. Sinds 2001 draagt hij de titel van baron.

Toots zou dit jaar 100 geworden zijn en dit wordt met verschillende evenementen gevierd. De spits wordt afgebeten in Het Goudblommeke in Papier.

Henri Vandenberghe aka Rieke van Brosella nodigt Toots ‘Friends’ uit uit voor een causerie met verhalen en leuke anekdotes: Jempi Samyn en surprise guests.  Er zal ook weinig bekend of zelfs onbekend materiaal te zien en te horen zijn: video, foto’s, geluidsopnames.  Peter Lombaert presenteert fragmenten uit zijn documentaire. Peter volgde Toots 5 jaar op tournée: van de Marollen tot Japan. Speciaal voor de gelegenheid zal men ook TOOTS-bier kunnen degusteren.

Toots Thielemans werd wereldberoemd in de muziekwereld in het algemeen en in de jazz in het bijzonder. Als kind speelde hij al accordeon. Tijdens de Duitse bezetting raakte hij in de ban van de jazz.
In 1952 emigreerde hij naar de USA, waar hij in de band van Charlie Parker en het kwintet van George Shearing speelde. Hij werkte ook nog samen met heel wat grote namen uit de brede muziekwereld: Benny Goodman, Peggy Lee, Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Bill Evans, Herbie Hancock, Jaco Pastorius, Stevie Wonder, Elis Regina, Pat Metheny, Billy Joel, Paul Simon, … om er maar enkele op te noemen.