08 mrt 2020

Internationale vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Er wordt dan geprotesteerd, gestaakt en actie gevoerd tegen de ongelijke behandeling van vrouwen. Ook vinden er conferenties, lezingen en andere evenementen plaats, met als doel de solidariteit tussen vrouwen te versterken en een betere toekomst te garanderen voor huidige en toekomstige generaties.

“Individueel zijn we allemaal verantwoordelijk voor onze eigen gedachten en acties – de hele dag, elke dag. We kunnen actief kiezen om stereotypen uit te dagen, vooringenomenheid te bestrijden, percepties te verbreden, situaties te verbeteren en de prestaties van vrouwen te vieren. Samen kunnen we allemaal bijdragen aan het creëren van een gendergelijke wereld.”

Organisatie Internationale Vrouwendag

Wat je in Gent zoal kan doen:

  • Je kan op Facebook aangeven dat je staakt in Gent.
  • Om je steun op symbolische wijze te betuigen aan de vrouwenstakingen kan je ook je schort buiten hangen.
  • Van vrijdag 6 tot zondag 8 maart organiseren Stad Gent, Casa Rosa, De Meubelfabriek en De Centrale allerlei activiteiten onder de noemer WOMXN in het teken van kruispunten in gender, culturele achtergrond en seksuele oriëntatie.
  • Op zondag 8 maart organiseert Collecti.e.f 8 maars een mars van het Sint-Veerleplein (tegenover het Gravensteen) tot aan de Stadshal, waar een heus festival plaatsvindt met allerhande standjes en activiteiten.
  • Ook de Universiteit van Gent (UGent) organiseert een solidariteitsstaking door en met het poetspersoneel om hun werkomstandigheden aan te klagen. Aan de UGent klinkt bezorgdheid over lonen, statuten en een stijgende werkdruk. Ook zijn er meldingen over intimidatie en uitbuiting. Op maandag 9 maart organiseert de UGent een vrouwenstaking aan het rectoraat om 12:00, gevolgd door een lezing van Nederlands, feministisch icoon Anja Meulenbelt om 15:00.
  • Belmundo is een jaarlijks activiteitenfestival in Gent dat internationale solidariteit op de voorgrond plaatst. De 2020 editie duurt de hele maand maart en staat volledig in teken van ‘gender’.