09 jul 2024 20:00

In de nasleep van de Britse en Franse verkiezingen

Eind mei kondigde de premier van het Verenigd Koninkrijk Rishi Sunak nieuwe algemene verkiezingen aan. De Conservatieve Partij van Sunak doet het niet goed in de peilingen, de Labourpartij van Keir Starmer zou op dit moment bijna dubbel zoveel stemmen halen.

Zal de de Conservatieve Partij, voor het eerst in 14 jaar, geen deel uitmaken van de Britse regering? Zal Labour haar succes kunnen waarmaken? Wat met de kleinere partijen in het Britse verkiezingssysteem?

Na de grote nederlaag van president Emmanuel Macron bij de Europese verkiezingen roept hij op tot nieuwe parlementsverkiezingen. Macron scoorde slechts 15 procent van de stemmen versus Marine Le Pen’s Rassemblement National dat meer dan 30 procent behaalde.

“Politieke zelfmoord” of “slimme strategie”: kan de president Macron zijn vel redden met nieuwe verkiezingen of zal Le Pen winnen? Zorgt de PS/Place Publique van Glucksmann voor een verrassing? En wat met de Franse groenen?

Kom langs, deel jouw mening en ontdek samen met ons wat de verkiezingsresultaten kunnen betekenen voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Het belooft een boeiende avond vol met inzichten, nabeschouwingen en voorspellingen te worden.