07 jul 2020 20:00

Het gevaar van kernwapens in tijden van Trump en Putin.

Noord-Korea hoort sinds kort bij de nucleaire club. President Trump gooit letterlijk elk jaar een wapenbeheersingsakkoord in de prullenmand: het Iran akkoord (2018), het INF akkoord over middellange afstandsraketten (2019), Open Skies agreement (2020). Een lichtpuntje daarentegen is het Nucleair Verbodsverdrag dat drie jaar geleden werd onderhandeld en goedgekeurd door 122 staten.

De kernwapenstaten en hun bondgenoten (waaronder ons land) zijn echter niet onder de indruk, en moderniseren volop hun kernwapenarsenalen. Welke richting gaat het nu eigenlijk uit anno 2020 ? De fameuze Doomsday clock heeft nog nooit dichter bij 12 uur gestaan: 100 seconden voor twaalf.

Tom Sauer is Professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoeksdomein situeert zich op het vlak van internationale vredes-, en veiligheidsthema’s, met als voornaamste focus de kernwapenproblematiek.

Hij schreef of was (co-)editor van een achttal boeken waaronder De Strijd voor Vrede. En Hoe we die kunnen winnen (Polis, 2017, 2ed 2019). Hij verbleef onder meer twee jaar aan Harvard University (VS), en is lid van de Pugwash Conferences on Science and World Affairs.

Tom Sauer is lid van de Raad van Bestuur van onder meer het Vlaams Vredesinstituut, IPIS vzw, en Pax Christi Vlaanderen. Hij is tevens Ambassadeur voor de Vrede van Pax Christi Vlaanderen (2009), en verkreeg de Rotary International Alumni Global Service Award in 2019.

Inschrijven: https://www.elcker-ik.be/InformCMS/preview/index.php?pag_id=550288&cty_id=2859

Organisatie: Elcker-Ik met ondersteuning van Masereelfonds Antwerpen.