27 mrt 2020 12:15

Uitgesteld – Het andere Amerika

Door verstrengde maatregelen, om de verspreiding van het CORONA – Covid-19 virus tegen te gaan, zijn we genoodzaakt om alle geplande activiteiten van maart te annuleren.

Waar mogelijk plannen we deze activiteit(en) op een later tijdstip.

U kan ons blijven volgen via onze nieuwsbrieven, Facebookpagina (Masereelhuis Sint-Niklaas) of hier op onze website.

Ontvangt u onze nieuwsbrief nog niet?
Stuur dan een e-mail naar:  andre@masereelfonds.be
Graag met de mededeling “nieuwsbrief Sint-Niklaas”.

Monika Triest stelt haar nieuw boek voor

Sinds Donald J. Trump president werd, zijn de Verenigde Staten opnieuw wakker geschud.
Monika Triest reisde begin 2019 terug naar het land waar ze eerder lang woonde. Ze bezocht vrienden en collega’s met wie ze van 1968 tot 1977 actie voerde tegen de oorlog in Vietnam, tegen racisme en uitbuiting, tegen de talloze verdachtmakingen van de staat tegenover progressieve personen en organisaties, en voor de zwarte en latino beweging. Hun doel was een nieuwe samenleving te creëren, waarbij de verzetsbewegingen uit het verleden – die in dit boek uitgebreid aan bod komen – een grote inspiratiebron vormden. De VS kennen immers een lange traditie van verzet, maar die geschiedenis wordt zelden verteld.
Vandaag is “progressief’ Amerika weer springlevend. Uiteenlopende groepen voeren actie tegen de macht van het grote kapitaal, tegen verrechtsing, tegen discriminatie, tegen racisme en tegen seksisme. Met een president die alles op zijn kop zet en de democratie zelf en de wereldvrede bedreigt, zijn de lessen uit het verleden uiterst kostbaar.
HET ANDERE AMERIKA vertelt niet het verhaal van Trump en de Tea Party, maar wel een verhaal van hoop.

Monika Triest (1941) promoveerde in de klassieke filologie. In de jaren zestig en zeventig doceerde ze in de VS. Nadien doceerde ze vrouwenstudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde over vrouwen, emancipatie, feminisme en geschiedenis.