24 nov 2021 18:30

Herover je data

Opgelet ! Covid Safe Ticket en inschrijven via andre@masereelfonds.be is verplicht. 

inleiding en nabespreking met Prof. Dr. Tom Evens (U-Gent – Communicatiewetenschappen).

Wie is de baas over onze data? Zijn dat de techbedrijven in Silicon Valley en China of heeft Europa nog iets te zeggen over de data van zijn inwoners? VPRO Tegenlicht gaat op zoek naar uitwegen en oplossingen.

We leven in een tijd van online surveillance, data tracking en micro targeting. Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze Europese data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Kunnen wij daar nog aan ontkomen?

Dát we worden bespied en afgeluisterd is geen nieuws. Shoshana Zuboff beschreef eerder al in haar monumentale boek ‘The Age of Surveillance Capitalism’ hoe grote tech-bedrijven als Google en Apple met onze data omgaan, en sprak daarover in onze aflevering ‘De grote dataroof’.

Wat doe je als je voor één van deze bedrijven werkt en er van jou wordt gevraagd om duizenden Siri-gesprekken van gebruikers af te luisteren om de diensten te verbeteren? De Franse klokkenluider Thomas Le Bonniec besloot naar buiten te treden en ons te waarschuwen voor de ‘spionnen in onze broekzak’.

Deelname is gratis.
Inschrijven: andre@masereelfonds.be

Organisatie: Universiteit Antwerpen en Masereelfonds Associatie Universiteit Antwerpen.