13 dec 2018 20:00 € 3 | € 5

Hendrik De Man, een man met een Plan

Eind dit jaar verschijnt een nieuwe biografie van een van de meest controversiële politici van de 20ste eeuw: Hendrik De Man. Masereelfonds Hasselt stelt het boek voor op donderdag 13 december met een lezing door auteur Jan Willem Stutje.

Hendrik de Man (1885-1953) was een van de meest invloedrijke Europese politici van zijn generatie. In de jaren ’30 raakte zijn naam onlosmakelijk verbonden met het illustere Plan van de Arbeid, kortweg Plan De Man. In mei 1914, meteen na de Duitse inval, riep hij de bevolking op zich niet te verzetten. Hij hoopte om samen met de autoritaire Leopold III een corporatief België te kunnen inrichten. Hitler zag er geen heil in. In 1946 werd hij veroordeeld door de krijgsraad. Hij kreeg politiek asiel in Zwitserland.

Historicus Jan Willem Stutje (UGent & Int. Instituut Sociale Geschiedenis Amsterdam) maakt de fascinerende figuur van Hendrik de Man in al zijn tegenstrijdigheden zichtbaar. Met veel aandacht voor de historische context schetst hij de levensloop van een geniale en ongenaakbare denker die eindigde in verguizing en vergetelheid.

Toegang: €5 (voor MF-leden & studenten: €3). Inschrijven niet nodig.

Organisatie: Masereelfonds Hasselt

Info: 011/275032