14 nov 2020 10:00

Online – Hart boven Hard dag: Terug naar het oude normaal

De Hart boven Hard-dag vindt niet plaats in Brussel, maar wel online. Het programma werd licht aangepast. Alle info vind je hieronder.

Heb jij je al ingeschreven, dan hoef je dat niet opnieuw te doen. Er zijn wel 2 extra werkgroepen. Wil je voor een andere werkgroep inschrijven, schrijf je dan opnieuw in en vermeld in de opmerking dat je al ingeschreven was. Kort vooraf krijg je een bevestigingsmail met de link om in te loggen in de online vergaderruimte. Heb je hier vragen over of wil je hier hulp bij? Laat het ons weten via het inschrijvingsformulier (zie onderaan).
” Zijn er geen kinderen meer met lege brooddozen?
Is het Coronavirus overwonnen en zijn de zorgnoden opgelost?
Zijn de minimumpensioenen al opgetrokken naar 1500 euro?
Hebben de jongeren al uitzicht op een échte job en een deftig loon?
Zijn er geen vluchtelingen meer die wanhopig uitkijken naar een menswaardig bestaan?
Zijn de wachtlijsten voor een sociale woning weggewerkt?
Is de vermogensbelasting ingevoerd?
Moet er niet dringend een plan komen voor publieke investeringen in ecologische transitie, in zorg en preventie, in sociale huisvesting en een gezonde leefomgeving? 

Als je sommige politici bezig ziet zou je denken dat er geen dringende problemen meer zijn. Voor Hart boven Hard zijn die er uiteraard welen meer dan ooit!

  • Daarom zate we niet stil. Recent hebben we drie succesvolle acties mee getrokken: een voor gerechtigheid voor Jozef Chovanec, een voor een snelle en humane opvang van de vluchtelingen uit Moria en een voor het recht op wonen in Brussel.
  • En daarom ging Hart boven Hard in september van start met een operationele vernieuwing, om er sterk en daadkrachtig te kunnen staan in een jaar dat zich zeer pittig aankondigt.

De politiek lijkt erop gebrand om zo snel mogelijk het oude normaal te herstellen. Natuurlijk willen we allemaal zo snel mogelijk terug naar een situatie waarin we zorgeloos onze geliefden eens goed kunnen vastpakken. Maar daarnaast zijn er vele aspecten van het oude normaal die we liever niet willen meenemen naar het #PostCoronaTijdperk. Hoe creëren we een nieuw, sociaal rechtvaardig en duurzaam normaal? 

Wat betekent dit nu? Nu, aan het begin van een tweede lockdown, nu, wanneer de dagen korter worden en de nachten koud? Waar liggen wij wakker van in ons kot, in dit stilgelegde land?
Daar gaan we het samen over hebben. Schrijf je in en kies je workshop.

Programma

10:15 – Check-in & Onthaal – Meld je tijdig aan voor een vlotte start van de dag.
10:30 – Leve Hart boven Hard!

Korte duiding:  positief advies subsiddiedossier en erkenning als nieuwe socio-culturele beweging, gevolgd door een beeldverslag van afgelopen acties en evenementen.

10:45 – Lezing Bleri Lleshi:

“Wat na corona? Willen we écht terug naar het oude normaal?
Filosoof Bleri Lleshi houdt een pleidooi om het roer om te gooien. Want corona heeft breuklijnen blootgelegd. Al meer dan tien jaar doorkruist hij Vlaanderen om te spreken over hoop en liefde. Laat je inspireren op weg naar onze invulling van het nieuwe normaal.
Aansluitend delen we samen onze reacties en antwoorden op drie vragen via een digitale Post-It muur. Hoe beleven wij deze crisis? Waar liggen wij wakker van? Wat zijn onze dromen voor de toekomst en hoe willen wij daar met Hart boven Hard toe bijdragen?

11:20 – 10 min Pauze
11:30 – De operationele vernieuwing van Hart boven Hard

Caitlin De Muer, nationaal kernteam, legt uit waar we op willen inzetten: een beter beheer van kennis en informatie en een volwaardige operationele structuur steunend op een forse uitbreiding van onze vrijwilligerswerking.

12:15 – Naar een nieuw kernteam voor Hart boven Hard

We roepen op: stel je kandidaat voor de verkiezing begin 2021De Grote Vergadering stelt  een nieuw kernteam aan om onze werking nationaal te coördineren tussen de Hart boven Harddagen door.

12:30 – 1 uur Middagpauze

13:30 – Artistieke opener door Joan Somers Donnelly
13:45 – Verdeling in parallelle (digitale) werkgroepen 
13:50 – Parallelle  (digitale) werkgroepen (meer info zie verder)
14:50 – Plenaire terugblik op de dag en afsluiten
15:00 – Afscheid

Meer details over het programma vind je hier op onze website. Of scroll even verder voor een kortere samenvatting van de werkgroepen.

Gratis inschrijven kan via het inschrijvingsformulier!
We vragen om je in te schrijven als je wil deelnemen. Deze keer vragen we je ook om vooraf aan te geven welke werkgroep je wil volgen om alles zo coronaveilig mogelijk te laten verlopen.

En vergeet zeker niet je vrienden uit te nodigen op Facebook.

Beschrijving werkgroepen:

  • Wonen: recht op een thuis voor iedereen 

Bij heel wat lokale Hart boven Hard-kernen is het thema ‘wonen’ een hot topic. Daarom richtte Hart boven Hard een nationale werkgroep Wonen op. Zo kunnen kernen uit verschillende lokale contexten van elkaar leren en elkaar versterken om het recht op een thuis voor iedereen werkelijkheid te laten worden. Kom mee actie plannen en ideeën uitwisselen.

  • Zorg op mensenmaat

Corona toont dat de zorg hoogdringend naar waarde geschat moet worden. Jarenlange besparingen en privatiseringen bleken dodelijk. Te weinig zorgmedewerkers moesten met onvoldoende beschermingsmateriaal het virus te lijf.  Hart boven Hard Leuven werkt al enkele jaren rond het thema “Zorg om Zorg”.  Maar hoe kunnen we dat met meer samen doen? Wil je mee aan de slag? We verwelkomen je van harte in deze werkgroep.

  • Geld? We weten waar het zit en wat we ermee kunnen doen!

Er is wél geld genoeg voor een ecologische transitie, in kwaliteitsvolle zorg, in hogere sociale uitkeringen, in gezonde lokale landbouw, in groen in de stad … maar het stroomt naar de aandeelhouders van grote bedrijven en belastingparadijzen, er wordt mee gespeculeerd, gevechtsvliegtuigen mee gekocht. Met eerlijke fiscaliteit kunnen we dit omkeren. Daarvoor hebben we 4 zaken nodig: een heldere argumentatie, de publieke opinie winnen met concrete acties, een breed actiefront met impact op de politiek én jouw sterke schouders. Welkom in onze werkgroep.

  • Door to Door voor nieuwe schwung in je lokale groep

Door to Door is in Kortrijk eindelijk uit de startblokken geschoten. ‘Door to Door’ is een initiatief van State of the Arts en Hart boven Hard om de kunst van het luisteren te bevorderen, door mensen uit te nodigen om één-op-één-ontmoetingen aan te gaan met mensen die sterk van hen verschillen. Zo hopen we een verschil te maken in een verrechtsend en polariserend Vlaanderen. We zijn er van overtuigd dat Door to Door een ideaal project is om ook jouw (lokale) Hart boven Hard-groep extra leven in te blazen, met onze hulp. Maar we luisteren graag naar jouw ideeën!

  • Hart boven Hard en voor een antiracistisch beleid

Na een geslaagde actie aan het Europees Parlement voor een humane opvang van vluchtelingen uit Moria werd de boodschap ruim gedeeld via de sociale media en het VRT-journaal. Op 24 oktober volgden sterke lokale acties onder de noemer #LaatZeBinnen. Om op dat elan verder te gaan, bekijken we wat de federale regering voor ons in petto heeft. We toetsen het regeerakkoord af aan onze ontwerp-visietekst rond antiracisme en diversiteit en we plannen vooruit naar de antiracistische manifestatie van 21 maart 2021.

  • NIEUW: Wat met de sociale positie van kunstenaars en cultuurwerkers?

Deze crisis maakt duidelijk hoe een precaire sociale situatie mensen in grote problemen kan brengen. Zonder hulpacties vanuit SOTA e.a. waren velen in de kunstensector met hun flexibiliteit en kortlopende contracten de pineut. Maar kunstenaars voerden met succes een opmerkelijke strijd tegen de plannen-Jambon. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de sociale positie, het statuut van kunstenaars verbetert? Hoe kunnen we de strijdbeweging verder helpen en het draagvlak voor een cultuur-rijke samenleving versterken? Smeed samen met ons straffe plannen.

  • NIEUW: Open ruimte: Waar lig jij wakker van in deze tijden? Welke actie is nodig 

In de voormiddag gingen we – aansluitend op de lezing van Bleri Lhesi – al in op hoe we deze crisis beleven. Wil je hier verder over in gesprek gaan, zit je met een groot ei, dan kan je in deze ruimte terecht. Hoe beleef je deze periode? En de mensen om je heen? Waar lig je wakker van? Wat wil je doen? Welke voorstellen heb jij voor HbH om samen rond aan de slag te gaan? 

Organisatie: Hart boven Hard, Masereelfonds, verschillende socio-culturele organisaties en middenveldorganisaties.