27 okt 2023 14:30 - 16:30 € 5 | € 5

Hans Achterhuis en Tinneke Beeckman: Filosofen in de Wereld

Al meer dan vijftig jaar is filosoof Hans Achterhuis actief in onderzoek, onderwijs en publicaties. Zijn laatste publicatie heet Ik wil begrijpen. De onbekende Hannah Arendt.

We nodigen hem uit voor een gesprek met politiek filosofe Tinneke Beeckman. Beeckman erkent dat ze veel heeft gehad aan de boeken van Achterhuis en bekent zich ook als grote Hannah Arendt-fan. Samen vertrekken ze vanuit zijn eigenzinnig en toegankelijk oeuvre dat steeds inhaakt op de actualiteit. Ze voeren een diepgravende dialoog over thema’s als ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’, ‘democratie en geweld’, … en gaan samen op zoek naar het grotere perspectief. Moderator Jana Kerremans leidt het gesprek in goede banen.

Achterhuis schreef een schat aan diepgravende werken, gedreven en geschreven op de huid van de samenleving. In een toegankelijke en zoekende taal. Over Camus, technologie, de politieke filosofie van de derde wereld, over Ivan Ilich, arbeid, geweld en religie, geweldloos vechten, utopie, de vrije markt, etc.

Een samenwerking van Avansa, Hannah Arendt Instituut, Humanistisch Verbond, De Krook, Masereelfonds, Universiteit Gent en Vermeylenfonds