28 okt 2023 10:30 - 17:00 € 22.5 | € 30

Hannah Arendt ingekleurd: totalitarisme

Opgelet: Dit evenement zou oorspronkelijk doorgaan in de Krook Bibliotheek, maar is wegens succes verplaatst naar de grotere Miry Concertzaal.

De grens tussen feit en fictie is wazig. Democratische instellingen staan onder druk. En door het vele werk is er amper tijd om daarover na te denken, laat staan om er iets aan te doen. Het lijken hedendaagse zorgen, maar meer dan 50 jaar geleden schreef Hannah Arendt al uitvoerig over het gevaar van deze processen. Daarom leggen we dat gedachtegoed opnieuw op tafel.

In onze lezingenreeks ‘Hannah Arendt Ingekleurd’ focussen we op een term die vandaag alsmaar vaker de kop opsteekt: totalitarisme. Hannah Arendt schreef erover in haar driedelige, monumentale werk: The Origins of Totalitarianism (1951). Daarin nam ze zowel het nazisme van Hitler als het communisme van Stalin onder de loep. Wat is totalitarisme? Hoe kon het ooit zover komen? En schuilt ook vandaag nog het gevaar voor totalitaire neigingen en opvattingen?

We laten hedendaagse denkers Arendts werk uitleggen, toepassen en bekritiseren. Telkens licht een spreker een kernbegrip toe (antisemitisme, imperialisme, totalitarisme), waarna een respondent reflecteert over onze eigen politieke en maatschappelijke actualiteit (anti-racisme en discriminatie, dekolonisatie, burgerlijke ongehoorzaamheid, …).

Lees de volledige brochure met het uitgebreide programma.

Programma

10:30 – Verwelkoming door Raf Njotea

10:40-11:40 – Hannah Arendt is alomtegenwoordig. Wat maakt haar oeuvre zo rijk en haar
denken zo hedendaags? – met Hans Achterhuis (filosoof Universiteit Twente) en Ruddy Doom (politicoloog UGent)

11:45-12:45 – Wat is het antisemitisme historisch en hoe is het relevant voor vandaag? – met Ludo Abicht (filoloog en filosoof UGent, UAntwerpen, Berkeley, Antioch) en Brigitte Herremans (experte Midden-Oosten, Universiteit Gent)

13:45-14:45 – Over koloniale expansie en de gevaren ervan voor de rechten van de mens – met Nozizwe Dube (juriste, UNDIVIDED, Karibu) en Remi Peeters (filosoof HUB, vertaler)

14:50-15:50 – Hoe ontstaat totalitarisme en wat zijn de kenmerken? – met Dirk De Schutter (auteur en vertaler) en Alicja Gescinska (filosoof Universiteit van Buckingham)

16:20-17:20 – Maakt burgerlijke ongehoorzaamheid deel uit van een gezonde democratie? – met Pierre Lefranc (rechter bij de Raad van State) en Jolien Paeleman (Extinction Rebellion)

Moderatie door Raf Njotea

Een samenwerking tussen Avansa, De Krook, Hannah Arendt Instituut, Humanistisch Verbond, Masereelfonds, Vermeylenfonds en UGent