10 Oct 2021

Grote klimaatmars !

De klimaatcrisis is een feit en ze wordt steeds voelbaarder. Als we willen voorkomen dat de planeet onbewoonbaar wordt, moeten we nu krachtige politieke daden stellen! De gezondheidscrisis biedt ons de kans om te bouwen aan een veerkrachtige, meer duurzame en meer solidaire samenleving.

2021 mag niet langer het jaar zijn van verre doelstellingen en loze toespraken!

=> Daarom willen wij op zondag 10 oktober 2021, aan de vooravond van de COP26 en een belangrijke Europese top, de straat op om onze politici te vragen naar AMBITIEUZE DADEN, NU!**

=> Welke vorm de mobilisatie precies zal aannemen, is afhankelijk van de ontwikkeling van de gezondheidssituatie, maar wat er ook gebeurt, zullen we op deze dag luid van ons laten horen.

De Coronacrisis heeft de wereldorde zoals we ze kennen verstoord, maar dat is geen excuus om andere dringende wereldproblemen zoals de klimaatcrisis uit het oog te verliezen. We kunnen drie belangrijke lessen uit deze crisis trekken:

1° Ten eerste dat ons leefmilieu kostbaar is en dat we alles in het werk moeten stellen om de harmonie tussen de mens en zijn leefomgeving te bewaren (behoud van biodiversiteit en ecosystemen)
2° De tweede is dat het, met politieke wil, mogelijk is om krachtige en radicale politieke beslissingen te nemen wanneer de wereldbevolking in gevaar is.
3° De derde les is dat solidariteit essentieel is om een crisis te overwinnen, zowel op nationaal als op internationaal niveau. Laten we niet vergeten dat elke mondiale crisis, of die nu verband houdt met gezondheid of met het klimaat, een mondiale en gecoördineerde aanpak vereist, die elke inspanning anders zinloos en ondoeltreffend maakt (zoals voor het vaccin vandaag)