16 nov 2022 20:00 € 4 | € 6

Gespreksavond: Oorlog in Oekraine

Istockphoto

Op 24 februari gebeurde het ondenkbare. Russische troepen vielen Oekraïne binnen. Zo begon een destructieve oorlog waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

Sindsdien is de oorlog niet weg te slaan uit de media.

Helaas blijft de verslaggeving meestal op de oppervlakte. Conclusies gaan vooraf aan analyses. Als motief voor de Russische agressie wijst men louter de geestestoestand van Poetin aan. De Oekraïense president Zelensky wordt dan waar zonder enige zweem van kritiek of nuance als een held bejubeld.

Met het Masereelfonds Aan Zee maken we plaats voor een kritischere kijk op dit conflict. Dat doen we samen met de gevierde oud-VRT journalist Johan Depoortere en schrijver en vredesactivist Ludo De Brabander.

Johan De Poortere was jarenlang buitenlands correspondent voor de VRT in Rusland. Ludo De Brabander strijdt als woordvoerder van Vrede VZW al vele jaren tegen elke vorm van oorlog en militarisme. Samen analyseren ze de oorlog en de bredere internationale context waarbinnen deze kon ontstaan. Ook vragen we ons af: bestaat er nog een weg naar vrede? En hoe ziet die er dan uit?

Niet te missen dus! Aan het einde wordt er ruim tijd gemaakt voor vragen uit het publiek. Stel dus zeker ook jouw kritische vraag!