27 apr 2024 20:00 € 7 | € 8

Gedeelde Grond met Björn Rzoska

TICKETS

Het is een verhaal dat in Vlaanderen en ver daar buiten blijft boeien: de kleinzoon van een oostfronter en een Poolse vrijheidsstrijder. Met alle familieverhalen die daaraan vasthangen. Wat blijft er over van die verhalen als ze naast de historische bronnen worden gelegd?

Wat vertelde Paul op zijn naoorlogs strafproces? Wat schreef Stefan in zijn naturalisatiedossier? Aan de hand van nooit eerder geconsulteerde stukken, ook vanuit buitenlandse archieven, reconstrueert historicus Björn Rzoska nauwgezet het oorlogstraject van zijn beide grootvaders. En hoe ze op slechts een boogscheut van elkaar in Waasmunster gingen wonen. Zijn persoonlijke zoektocht levert niet alleen een pak verrassende inzichten op, maar dwingt hem om een pak familieverhalen bij te stellen. Hoe gevoelig ook, Rzoska doet dat zonder taboes.

Thor Rzoska staat in voor de muziek, Domien Van der Meiren voor de regie. Na de voorstelling van het boek Gedeelde Grond gaat Melissa Giardina in gesprek met Koen Aerts (UGent; Kinderen van de collaboratie, Vrt) en Björn Rzoska. Daarna volgt een receptie en signeert de auteur zijn boek.