26 feb 2020 20:00

Flexibele arbeidsmarkt, interim en ‘klotejobs’

Miljoenen Europeanen leven aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Ze zijn de ‘werkende armen’ – of de ‘arme werkenden’ zo u wil. Diegenen die elke job tegen eender welke voorwaarden moeten aanvaarden.

Het verhaal :
Als Herman Loos op een dag naar Frankrijk verhuist ziet hij al snel geen andere keuze dan in competitie te treden met dat leger wanhopige. Niet voor een paar weken, niet voor een paar maanden, maar totdat hij ‘iets anders vindt’. Alleen blijkt die ‘totdat’ nogal rekbaar. De socioloog die les gaf aan de universiteit van Leuven wordt o.a. ganzenpluimer, podiumbouwer, schilder-plamuurder, rekkenvuller, dozenplooier, medewerker in een call-center, naast nog een aantal ‘flutjobs’.

Het is een verhaal over formulieren, economische natuurwetten, flexibele contracten, flexibele werkuren en ook wel over concurrentie uit Madagscar – daar waar het minimumloon 47 euro per maand is.

Na de boekvoorstelling volgt een gesprek/debat met Joke Vrijs (ACV) en Bart Leybaert (ABVV-BBTK) over toekomst en gevolgen van flexibele arbeid.

Toegang is gratis

Een samenwerking van ABVV Oost-Vlaanderen, ACV Oost-Vlaanderen, BBTK-Waasland en Masereelfonds Sint-Niklaas