06 sep 2020 11:10

Fietsen met een doel. Lokeren

Drie natuurreservaten op één dag, een archeologische site, paardenfarms, een stuk militaire verdedigingslijn in 1700 en héél véél autoluwe wegen. Een tocht via autoluwe wegen, jaagpaden en verharde boswegen.

De Wilde Pedal wordt opgewacht door Masereelfonds Lokeren en we vertrekken langs de Durme naar het natuurreservaat het Molsbroek in Lokeren en Waasmunster.

NATUUR

Molsbroek is een, naar Vlaamse normen, vrij groot natuurreservaat (meer dan 100 hectare) : een uitgestrekte moerasvlakte met talrijke in het wild levende watervogels, moerasplanten, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden..
We rijden verder, langs een stuk van de Ruiter en Menroute van Waasmunster (héél véél paardenboerderijen langs de weg), naar het natuurgebied de Fondatie van Boudelo: een stilte- en natuurgebied op de grens tussen Sinaai en Stekene. Bossen, hooilanden, sloten, poelen en pittoreske veldwegels, … dit gebied heeft het allemaal!

ABDIJ

We stoppen even aan de Fondatie Boudelo die hoorde 800 jaar geleden bij de Abdij van Boudelo. Hier zou monnik Willem van Boudelo het verhaal van Reinaart de Vos hebben geschreven. Van de abdij blijft niets meer over. Het is een archeologische site.

KLEIN SINAAI

We gaan eten in brasserie de Oude Route, voor zeer schappelijke, democratische prijzen, een toffe bediening en met groot terras in het gras (en overdekt bij regen). Liefhebbers kunnen aan de overkant de grot van Onze-Lieve-Vrouw van de Fietsers gaan bezoeken.

LINIE

We passeren langs de Moervaart – een parel van een rivier. En langs alweer schitterende landschappen, fietsen we naar de Linie . Ons derde natuurreservaat, genoemd naar een militaire verdedigingslijn, aangelegd door de Fransen in 1701-1702 om Vlaanderen te verdedigen tegen de Republiek Holland, die van Nieuwpoort tot aan de Maas liep en de zuidelijke grens van het visiegebied vormt. Er bleven in het landschap nog een aantal resten bewaard. (We zouden kunnen stoppen aan de Farm in Eksaarde voor een ijsje…)

DAKNAM

Het mooiste dorpje bewaren we voor het einde van de tocht: Daknam. Met een stop in Café Den Reynaert. We fietsen terug naar het stationsplein in Lokeren waar we worden vergast op een toelichting bij Een Bittere Lente. De meidagen van 1940 in Lokeren, de wandeltentoonstelling van Masereelfonds Lokeren.