11 nov 2023 14:00

European March for Palestine: Ceasefire now!

In het licht van het bloedbad in Gaza, het ontketenen van geweld op de Westelijke Jordaanoever en de etnische zuivering die aan de gang is in heel bezet Palestina, moet ons kompas meer dan ooit het internationaal recht, de bescherming van het leven, de waardigheid en de mensenrechten blijven. De Europese Unie draagt een verpletterende verantwoordelijk voor de wanhopige situatie die we vandaag kennen, door systematisch te weigeren om alle partijen te verplichten het internationaal recht te respecteren en door schendingen onbestraft te laten.

Laten we zaterdag 11 november om 14u manifesteren vanaf het Noord-Station (Brussel) om te eisen dat België en de Europese Unie:

  • alles doen wat in hun macht ligt voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, de bescherming van alle burgers en de toegang tot internationale hulp voor de bevolking van Gaza die zich momenteel in een absolute humanitaire noodsituatie bevindt;
  • initiatieven nemen om de vrijlating te verkrijgen van ieder die illegaal van zijn vrijheid is beroofd, met inbegrip van gegijzelde burgers en politieke gevangenen;
  • van Israël eisen om de aanvallen op Gaza stop te zetten met het perspectief op de opheffing van de blokkade en het opnieuw verbinden van Gaza met de rest van de Bezette Palestijnse Gebieden;
  • de aanklager van het Internationaal Strafhof aanmoedigen om arrestatiebevelen uit te vaardigen voor alle oorlogsmisdadigers, zodat zij onmiddellijk ter verantwoording kunnen worden geroepen, en dat zij politieke en financiële steun geven aan het lopende onderzoek van het Internationaal Strafhof naar de situatie in Palestina;
  • de structurele oorzaken van het huidige conflict aanpakken door bindende maatregelen tegen Israël te nemen om een einde te maken aan de bezetting, kolonisatie en de apartheid die het Palestijnse volk treffen, te beginnen met een militair embargo en het stopzetten van de handel met de illegale Israëlische kolonies in de Bezette Palestijnse Gebieden.

De organisatoren roepen de deelnemers op om deze ordewoorden te respecteren en vreedzaam te betogen.

Elke steun voor oorlogsmisdaden of aanvallen op burgers, of elke uiting van antisemitisme of enige andere vorm van racisme zal leiden tot uitsluiting van de manifestatie.

Zwijg zelf niet! Eis een onmiddellijk staakt-het-vuren en uit je solidariteit voor de Palestijnen. Dat kan onder meer door de campagneposter van Vrede vzw uit te hangen aan je ramen of deuren. Bekijk hier de solidariteitscampagne van Vrede vzw met de Palestijnen.

De A4-poster -met afbeelding van een watermeloen- is te bestellen via bastien@vrede.be of op te halen op het kantoor van Vrede vzw in Gent (Dok Noord 4F). Gelieve wel even te bellen op voorhand (09/233.46.88), zodat ze ervoor kunnen zorgen dat er zeker iemand aanwezig is.