09 okt 2020 20:00

Café Masereel: Een vitaal middenveld

Een Café Masereel gesprek met: Ann Vermeulen (Groen) en Saida Isbaï (ACV Puls, Oikos, Hand in Hand, Uit de Marge). Moderator: Ciska Hoet (directrice RoSa en freelance cultuurjournaliste). 

Artistieke omkadering: “Peter Verberckmoes, Soetkin Collier, Dirk De Cleen en Pat Riské”. Experiment/improvisatie, met een flinke dosis muzikale dwarsliggerij. Het wordt een “romantische” mengeling van Jazz , Blues , Country en misschien wel een Zuid-Amerikaans deuntje …

Een vitaal middenveld behoort in Vlaanderen en in België tot het onmisbare culturele erfgoed. Welke rol kan dat middenveld spelen in het ontwikkelen van nieuwe economische modellen en in het vernieuwen van politieke participatie? Welke initiatieven moet de overheid nemen om die basisinitiatieven te ondersteunen? Hoe kan een sterk sociaal overleg bijdragen tot een betere samenleving? Want de uitdaging is groot en de ongelijkheid groeit.

De aanvallen op het middenveld moesten tot voor kort het falen van de overheid maskeren, maar het overlegmodel is helemaal terug. De politiek merkt in deze crisis dat de kennis van het middenveld nodig is om beleid te voeren. Tegelijk zien we overal burgerinitiatieven de kop opsteken om samen aan een groene en sociale toekomst te werken. De uitdaging is om de nieuwe en spontane bewegingen beter te vertegenwoordigen en te verbinden met de meer gevestigde organisaties uit het verleden.