23 nov 2019 10:00 - 23 nov 2019 € 5 | € 5

Een sterk links alternatief

Dringend gevraagd: een sterk links alternatief om het verzet te organiseren.

Na de “historische verkiezingen” van 26 mei staan alle knipperlichten op rood. Van het breed gedragen ongenoegen waarmee de bevolking bij de verkiezingen van 26 mei de regeringspartijen heeft afgestraft, liggen vele politici vandaag niet wakker.

Na de vorming van een rechtse Vlaamse regering is het afwachten hoe de meerderheid er federaal gaat uitzien. Wellicht zal het, onder andere wegens de oplopende begrotingsschuld, weer een regering van besparingen zijn. Net zoals de huidige Vlaamse regering.

Wij passen voor zo een regering. genoeg is genoeg. Hoe arrogant en zelfverzekerd rechts ook overkomt, links ligt niet knock-out in de touwen na de verkiezingen. Echter, dan moeten de linkse partijen wel het voortouw nemen en met een wervende en mobiliserende boodschap voor de pinnen komen om het verzet te organiseren.

Daarover willen we op 23 november debatteren met verkozenen van Groen, PVDA en sp.a. Hoe interpreteren zij de verkiezingsuitslag van 26 mei? Hoe kijken ze aan tegen de programma’s van de regionale regeringen en tegen de aanslepende federale regeringsonderhandelingen? En vooral: met welke inhoudelijke aanpak en met welke concrete campagnes denkt zij (al dan niet samen) het tij te kunnen keren.

Ons interesseert vooral hoe zij met thema’s zoals sociale zekerheid, het klimaat en het migratie- en identiteits-debat zullen omgaan.

Een flinke vertegenwoordiging van links in de parlementen is een opsteker. Maar moet er niet evenzeer op de sociale strijd gemikt worden? Wij denken dat die strijd uiteindelijk het verschil zal maken. Het is waar, de vakbonden lukken er ook niet altijd in, maar op cruciale momenten staan ze wel zij aan zij. Hoe kijken de linkse partijen naar dat verhaal? Wat houdt hen tegen? Of zijn ze bereid tot samenwerking? Het antwoord op deze vragen bepaalt in grote mate of de slagkracht van links kan opgevoerd worden en hoe de krachtsverhoudingen kunnen gekeerd worden in het voordeel van links.

Panelleden:
Thijs Verbeurgt – sp.a fractieleider in het Vlaams parlement.
Jan Busselen – PVDA – PTB verkozene in het Brussels hoofdstedelijk parlement.
Celia Groothedde – Groen parlementslid in het Vlaams parlement.

Inlichtingen en inschrijvingen:
Christenen voor het Socialisme, Belgradestraat 80, 2800 Mechelen.
Tel: 0486/787.637
E-mail: christenenvsocialisme@gmail.com

Inschrijven is gewenst, niet verplicht.

Organisatie: Christenen voor het Socialisme, beweging.strijdbaar en Masereelfonds