07 mei 2022 20:00

Uitgesteld: Een pakje voor vader – Verraden door een VNV’er

Het boek van Danny Carleer ‘Zij hadden wel hun redenen’ heeft een opvolger.

Tijdens het pandemiejaar 2020 heeft Danny zich opnieuw aan het schrijven gezet. ‘Een pakje voor vader. Verraden door een VNV’er’ gaat over Karel Van Bever. Zijn zoon, vakbondsman en Danny zijn gewezen collega Rik Van Bever,  vertelde hem het verhaal. Rik Van Bever zorgde ook voor de documentatie en heel wat foto’s. Het voorwoord is van Edmond Eycken, de voorzitter van de Nationale Confederatie der Politiek Gevangenen en Rechthebbenden.

korte inhoud:
26 januari 1943: Karel wordt door de Gestapo aangehouden op zijn werkplaats in de Algemene Spaar- en Lijfrentekas in Brussel. Hij werd door een collega verklikt. Samen met enkele vakbondslui werkte Karel er aan het sluikblad ‘L’Union – De Unie’. Diezelfde dag doet de SS bij hem thuis in Borgt een huiszoeking. Karel wordt opgesloten in de gevangenis van Sint-Gillis. Voor ondervragingen werd hij overgebracht naar het beruchte Gestapo-hoofdkwartier aan de Brusselse Louizalaan. Hij loste niks. Op 5 maart gaat het naar het Fort van Breendonk en op 26 juni werd hij als Nacht und Nebel-gevangene op transport gezet. Op 10 juli komt Karel in Oostenrijk in het concentratiekamp Mauthausen aan.

Deelname is gratis

Inschrijven is gewenst: Boekvoorstelling: Een pakje voor vader – Verraden door een VNV’er. Tickets, zat, 7 mei 2022 om 20:00 | Eventbrite

Organisatie: The coalition (een leuke samenwerking tussen Masereelfonds aktief Edegem, ACV en Onafhankelijken).