23 feb 2023 19:30 € 5 | € 5

Kritische kijk op een conflict: Oekraïne, een jaar oorlog

Johan Depoortere en Ludo De Brabander in gesprek

Op 24 februari 2022 barstte de Russische bom boven de hoofden van de Oekraïense bevolking. Deze oorlog stelt de wereld voor honderden vragen. Zijn we slaapwandelend op weg naar een derde wereldoorlog? Dat bijvoorbeeld vraagt Johan Depoortere zich af. De gewezen VRT-journalist was vijf jaar lang correspondent in Moskou en daarna vijf jaar in Washington. Hij bestudeerde conflicten en oorlogen in o.a. Latijns-Amerika, Libanon, Tsjetsjenië en Afghanistan. Hoe kijkt hij naar het conflict Rusland-Oekraïne? Of is het Washington tegen Moskou?

 

Ook Ludo De Brabander, schrijver en vredesactivist, tracht feitelijkheden en verzinsels, redenen en oorzaken, realistische verwachtingen en gegarandeerde mislukkingen te onderscheiden. Ondertussen zijn al tientallen landen of bondgenootschappen op een of andere manier betrokken in de oorlog.

 

Hoe eindigt zo’n conflict en wat blijft er achter voor de bevolking in Oekraïne, Rusland en elders, voor de mensen op de vlucht? Zullen we ons ooit willen herinneren waarom het allemaal begon?

Organisatie: Masereelfonds Hasselt en Humanistisch Verbond Hasselt i.s.m. Pax Christi, Vrede vzw e.a.